HTML

NYAMMM

Címkék

áfonya (3) alma (6) ananász (1) babapiskóta (1) bacon (1) banán (4) bazsalikom (9) bébirépa (1) belga sör (1) Blogkostoló (1) bodza (1) bonbon (2) bor (1) bresaola (1) brokkoli (1) brownie (3) bukta (1) burgonya (10) búzadara (3) cake pop (2) cékla (2) cheddar (1) chilli (5) citrom (16) citromfű (1) citromhéj (2) citromnád (1) crumble (2) csikeszárny (1) csirkemell (5) csokoládé (20) cukkini (2) cukor (1) cupcake (5) curry (2) dekor (1) díjak (2) dió (2) dip (7) édes (114) édesburgonya (3) élesztő (1) előétel (7) eper (21) étcsoki (3) étcsokoládé (7) fagyi (3) fahéj (16) falat (1) fánk (1) fehérbor (1) fehérbors (1) fehércsokoládé (10) feketebors (1) fekete melasz (1) felfújt (1) fenyőmag (3) fesztivál (1) fetasajt (1) financier (1) finomliszt (1) főétel (2) fokhagyma (3) Food Revolution (1) főzelék (1) füge (1) ganache (3) garnéla (1) gesztenye (5) goldenblog (1) gomba (4) gombóc (3) GoodFood (1) görög (1) görögdinnye (1) gouda sajt (1) gránátalma (1) gyömbér (4) gyors (95) gyümölcs (3) habcsók (1) hagyma (1) hal (2) háztartási keksz (1) heti menü (1) hideg (1) hulala (1) hunting (1) hús (9) húsvét (1) ibolya (1) ital (3) ízes (1) játék (7) jégsaláta (1) joghurt (1) kacsacomb (2) kacsamell (1) kakaó (8) kakaópor (3) kakukkfű (1) kalács (1) karácsony (3) karamell (1) kardamom (5) kardmamom (1) karfiol (2) kávé (1) kecskesajt (1) kefír (2) keksz (4) keleti (1) kelt tészta (4) kenyér (2) Kétker-Étkem (1) kifli (1) Kifőztük (15) kivi (1) kiwi (1) klassziku (1) klasszikus (30) klasszkius (1) kókusz (5) kókusztej (3) könnyű (134) könyű (1) köret (1) koriander (1) körte (4) krémleves (1) krémsajt (1) kuglóf (3) kukorica (1) lángos (1) lazac (3) lazacfilé (1) lekvár (10) lekváros (1) lemon curd (1) lepény (2) leveles tészta (3) levendulavirág (1) leves (6) libamáj (2) lila burgonya (1) lime (13) liszt (8) macaron (2) mák (14) makifood (1) málna (10) málna curd (1) mandula (3) mangó (3) marcipán (1) margarin (1) márk szonja (1) mártás (1) mártogatós (2) mascarpone (12) matcha tea (3) medvehagyma (5) meggy (2) menta (2) mexikói (1) mézeskalács (3) mogyoró (1) mogyoróvaj (4) mousse (3) mozzarella (2) muffin (3) mustár (1) müzli (1) narancs (14) no cukor (1) nudli (1) nutella (3) nutellás (1) nyár (1) nyeremény (1) nyírfacukor (2) oldalas (1) olívaolaj (1) oregánó (1) őszibarack (4) padlizsán (3) palacsinta (4) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (6) passiógyümölcs (3) pékáru (1) pesto (6) piac (1) piskóta (6) pite (1) pizza (2) pohárkrém (1) porcukor (3) póréhagyma (1) programok (1) prosciutto (1) puding (3) rák (1) rántott csirkemell (1) rebarbara (5) reggeli (4) répa (5) retek (1) réteslap (1) rétesliszt (1) ribizli (1) ricotta (7) rizs (2) rózsa (1) rózsaszirom (1) rózsavíz (1) rukkola (3) SAD (1) sajt (9) sajttorta (1) saláta (1) sárgabarack (2) sárgadinnye (1) Segítsüti (1) sertés (1) Skandi Trend (1) smoothie (2) snidling (2) sós (3) sós apró (2) spaghetti (1) spenót (2) sütés nélküli (1) sütinyalóka (1) sütőtök (4) Szakácsok könyve (1) szeder (4) szerecsendió (4) szezámmag (1) szilva (1) szív (1) szójaszósz (1) szójatej (1) szőlő (1) szörp (1) szülinap (1) tápióka (1) tarte (1) teasütemény (2) tej (6) tejcsoki (1) tejföl (8) tejszín (8) tengeri hal (1) tészta (12) toast (1) tojás (16) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) tönkölyliszt (1) torma (1) torta (18) tortilla (1) túró (9) TV Paprika (1) vacsora (1) vaj (2) Valentin (3) vanília (17) vega (2) vérnarancs (1) whoopie pie (1) zabpehely (1) zabpehyel (1) zöldborsó (1) zöldborsó. pesto (1) zöldségek (1) zselatin (1) zsír (1) Címkefelhő

FŐZŐCSKE. BÁRMIKOR. BÁRHOL. BÁRMEDDIG.

2012.08.14. 12:10 NYAMMM

Klasszikus Kedd - Alap gombóc tészta - Sárgabarackos gombóc

Címkék: édes klasszikus tészta gombóc sárgabarack

Na ki nem ismerné ezt a klasszikust is, gyerekkorunkban a tányérunkon a sok-sok gombóc-gombóc hátán?:) Nálam ez egy bevált alap recept, melyet most megosztok Veletek is. Mivel én nem vagyok amúgy oda a sárgabarackért, mindig más finomsággal szoktam megtölteni, természetesen idővel ezt is megtudjátok majd:) De most jöjjön az igazi alap sárgabarackos gombóc, ahogy NY szereti:) Én is féltem tőle először, azt hittem nagy ördöngősség, de higyjétek el megéri learatni vele a babérokat! A leghosszabb időt a krumpli kifőzése veszi igénybe, úgyhogy gurigáljatok TI is:)
Hozzávalók kb. 20 gombóchoz:
Alap gombóc tészta:
1 kg burgonya
330 g liszt (300-400g , amennyit felvesz a tészta)
1 tojás
1 ek puha vaj
csipet só
Töltelék:
20 tk barnacukor/20 szem kockacukor
20 kk őrölt fahéj
10 db sárgabarack (nekem elég nagyok voltak, jobb a kisebb, abból több is lesz legalább:))
Hempergetéshez:
200 g zsemlemorzsa
2 ek vaj
4-5 ek porcukor

1. A burgonyákat héjában megfőzzük, még azonnal melegében megpucoljuk és krumplinyomóval áttörjük. Egy tálcára kiterítve teljesen kihűtjük (nekem 10 perc volt).
2. Amíg hűl a krumpli, egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a porcukrot és folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Vigyázzatok, mert hiphop megég!
3. A sárgabarackokat mossuk meg, majd felezzük el és szórjunk a közepébe barnacukrot és fahéjat ízlés szerint.
4. Ha már kihűlt az összetört krumplink, akkor hozzáadjuk a tojást, a vajat, a sót.
5. A lisztet fokozatosan adagolva kezdjük el összegyúrni a tésztánkat, addig kell gyúrni, amíg nem ragad a kezünkhöz a tészta. Nekem 330 g lisztet vett fel.
6. Lisztezett gyúródeszkán cipó formájú tésztát gyúrunk és tetszőleges vastagságú szeleteket vágunk belőle (kb.1 cm, attól függ mennyi tésztát szeretnénk a barackunk köré:)) lelapítgatjuk és a közepére helyezünk egy megtöltött sárgabarackot.
7. A tészta széleit felhajtjuk, összefogjuk,  mint egy kis csomagot, úgy, hogy mindenhol befedje a barackot, majd a tenyerünkben körkörös mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk.
8. Egy edényben vizet forralunk egy csipet sóval. A víz akkor lesz jó, ha gyöngyözve forr, nem szabad nagyon forrnia.
9. Belehelyezzük óvatosan a gombócokat (én maximum 4-et főztem egyszerre) és figyelgetjük, nehogy letapadjanak az edény aljára, néha megkavargatjuk őket. Amint feljönnek a víz tetejére még 3 percig hagyjuk főni, majd óvatosan egy lapát segítségével a pirított zsemlemorzsába helyezzük át őket. 
10. A zsemlemorzsában pihengessenek kb.5 percet, hogy megdermedjenek, majd hempergessük meg őket, hogy mindenhol befedje a tésztát.

Sok-sok porcukorral, plusz rumos sárgabarack lekvárral nyakon öntve már ehetitek is:) Gombócra fel!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyammm.blog.hu/api/trackback/id/tr995541140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Okki 2012.08.14. 12:34:20

Kérhetnék egy pár gombócot? Kedvencem a barackos! :)

Lilla 2012.08.14. 12:56:39

Nekem is, légyszi, légyszi...:) Szuper, imádom!

hankka 2012.08.14. 14:11:09

Beállok a sorba, és én is kérek, igazán beérem 2-3 gombóckával! :) Nagyon guszta, szilvával/szilvalekvárral imádjuk! :)

Erika 2012.08.14. 14:56:00

Én is imádom ezt is meg a szilvásat is!:)

Nyammm 2012.08.16. 09:37:37

Naná Okki:)
Neked is gurul Lilla:)

Hankka neked is mad szilvás repül:)

Erika, köszönöm:o)

kamrapolc 2012.08.21. 18:45:54

jajjj, ez a kedvencem! élek-halok érte :)
süti beállítások módosítása