Na ki nem ismerné ezt a klasszikust is, gyerekkorunkban a tányérunkon a sok-sok gombóc-gombóc hátán?:) Nálam ez egy bevált alap recept, melyet most megosztok Veletek is. Mivel én nem vagyok amúgy oda a sárgabarackért, mindig más finomsággal szoktam megtölteni, természetesen idővel ezt is megtudjátok majd:) De most jöjjön az igazi alap sárgabarackos gombóc, ahogy NY szereti:) Én is féltem tőle először, azt hittem nagy ördöngősség, de higyjétek el megéri learatni vele a babérokat! A leghosszabb időt a krumpli kifőzése veszi igénybe, úgyhogy gurigáljatok TI is:)
Hozzávalók kb. 20 gombóchoz:
Alap gombóc tészta:
1 kg burgonya
330 g liszt (300-400g , amennyit felvesz a tészta)
1 tojás
1 ek puha vaj
csipet só
Töltelék:
20 tk barnacukor/20 szem kockacukor
20 kk őrölt fahéj
10 db sárgabarack (nekem elég nagyok voltak, jobb a kisebb, abból több is lesz legalább:))
Hempergetéshez:
200 g zsemlemorzsa
2 ek vaj
4-5 ek porcukor
1. A burgonyákat héjában megfőzzük, még azonnal melegében megpucoljuk és krumplinyomóval áttörjük. Egy tálcára kiterítve teljesen kihűtjük (nekem 10 perc volt).
2. Amíg hűl a krumpli, egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a porcukrot és folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Vigyázzatok, mert hiphop megég!
3. A sárgabarackokat mossuk meg, majd felezzük el és szórjunk a közepébe barnacukrot és fahéjat ízlés szerint.
4. Ha már kihűlt az összetört krumplink, akkor hozzáadjuk a tojást, a vajat, a sót.
5. A lisztet fokozatosan adagolva kezdjük el összegyúrni a tésztánkat, addig kell gyúrni, amíg nem ragad a kezünkhöz a tészta. Nekem 330 g lisztet vett fel.
6. Lisztezett gyúródeszkán cipó formájú tésztát gyúrunk és tetszőleges vastagságú szeleteket vágunk belőle (kb.1 cm, attól függ mennyi tésztát szeretnénk a barackunk köré:)) lelapítgatjuk és a közepére helyezünk egy megtöltött sárgabarackot.
7. A tészta széleit felhajtjuk, összefogjuk, mint egy kis csomagot, úgy, hogy mindenhol befedje a barackot, majd a tenyerünkben körkörös mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk.
8. Egy edényben vizet forralunk egy csipet sóval. A víz akkor lesz jó, ha gyöngyözve forr, nem szabad nagyon forrnia.
9. Belehelyezzük óvatosan a gombócokat (én maximum 4-et főztem egyszerre) és figyelgetjük, nehogy letapadjanak az edény aljára, néha megkavargatjuk őket. Amint feljönnek a víz tetejére még 3 percig hagyjuk főni, majd óvatosan egy lapát segítségével a pirított zsemlemorzsába helyezzük át őket.
10. A zsemlemorzsában pihengessenek kb.5 percet, hogy megdermedjenek, majd hempergessük meg őket, hogy mindenhol befedje a tésztát.
Sok-sok porcukorral, plusz rumos sárgabarack lekvárral nyakon öntve már ehetitek is:) Gombócra fel!