HTML

NYAMMM

Címkék

áfonya (3) alma (6) ananász (1) babapiskóta (1) bacon (1) banán (4) bazsalikom (9) bébirépa (1) belga sör (1) Blogkostoló (1) bodza (1) bonbon (2) bor (1) bresaola (1) brokkoli (1) brownie (3) bukta (1) burgonya (10) búzadara (3) cake pop (2) cékla (2) cheddar (1) chilli (5) citrom (16) citromfű (1) citromhéj (2) citromnád (1) crumble (2) csikeszárny (1) csirkemell (5) csokoládé (20) cukkini (2) cukor (1) cupcake (5) curry (2) dekor (1) díjak (2) dió (2) dip (7) édes (114) édesburgonya (3) élesztő (1) előétel (7) eper (21) étcsoki (3) étcsokoládé (7) fagyi (3) fahéj (16) falat (1) fánk (1) fehérbor (1) fehérbors (1) fehércsokoládé (10) feketebors (1) fekete melasz (1) felfújt (1) fenyőmag (3) fesztivál (1) fetasajt (1) financier (1) finomliszt (1) főétel (2) fokhagyma (3) Food Revolution (1) főzelék (1) füge (1) ganache (3) garnéla (1) gesztenye (5) goldenblog (1) gomba (4) gombóc (3) GoodFood (1) görög (1) görögdinnye (1) gouda sajt (1) gránátalma (1) gyömbér (4) gyors (95) gyümölcs (3) habcsók (1) hagyma (1) hal (2) háztartási keksz (1) heti menü (1) hideg (1) hulala (1) hunting (1) hús (9) húsvét (1) ibolya (1) ital (3) ízes (1) játék (7) jégsaláta (1) joghurt (1) kacsacomb (2) kacsamell (1) kakaó (8) kakaópor (3) kakukkfű (1) kalács (1) karácsony (3) karamell (1) kardamom (5) kardmamom (1) karfiol (2) kávé (1) kecskesajt (1) kefír (2) keksz (4) keleti (1) kelt tészta (4) kenyér (2) Kétker-Étkem (1) kifli (1) Kifőztük (15) kivi (1) kiwi (1) klassziku (1) klasszikus (30) klasszkius (1) kókusz (5) kókusztej (3) könnyű (134) könyű (1) köret (1) koriander (1) körte (4) krémleves (1) krémsajt (1) kuglóf (3) kukorica (1) lángos (1) lazac (3) lazacfilé (1) lekvár (10) lekváros (1) lemon curd (1) lepény (2) leveles tészta (3) levendulavirág (1) leves (6) libamáj (2) lila burgonya (1) lime (13) liszt (8) macaron (2) mák (14) makifood (1) málna (10) málna curd (1) mandula (3) mangó (3) marcipán (1) margarin (1) márk szonja (1) mártás (1) mártogatós (2) mascarpone (12) matcha tea (3) medvehagyma (5) meggy (2) menta (2) mexikói (1) mézeskalács (3) mogyoró (1) mogyoróvaj (4) mousse (3) mozzarella (2) muffin (3) mustár (1) müzli (1) narancs (14) no cukor (1) nudli (1) nutella (3) nutellás (1) nyár (1) nyeremény (1) nyírfacukor (2) oldalas (1) olívaolaj (1) oregánó (1) őszibarack (4) padlizsán (3) palacsinta (4) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (6) passiógyümölcs (3) pékáru (1) pesto (6) piac (1) piskóta (6) pite (1) pizza (2) pohárkrém (1) porcukor (3) póréhagyma (1) programok (1) prosciutto (1) puding (3) rák (1) rántott csirkemell (1) rebarbara (5) reggeli (4) répa (5) retek (1) réteslap (1) rétesliszt (1) ribizli (1) ricotta (7) rizs (2) rózsa (1) rózsaszirom (1) rózsavíz (1) rukkola (3) SAD (1) sajt (9) sajttorta (1) saláta (1) sárgabarack (2) sárgadinnye (1) Segítsüti (1) sertés (1) Skandi Trend (1) smoothie (2) snidling (2) sós (3) sós apró (2) spaghetti (1) spenót (2) sütés nélküli (1) sütinyalóka (1) sütőtök (4) Szakácsok könyve (1) szeder (4) szerecsendió (4) szezámmag (1) szilva (1) szív (1) szójaszósz (1) szójatej (1) szőlő (1) szörp (1) szülinap (1) tápióka (1) tarte (1) teasütemény (2) tej (6) tejcsoki (1) tejföl (8) tejszín (8) tengeri hal (1) tészta (12) toast (1) tojás (16) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) tönkölyliszt (1) torma (1) torta (18) tortilla (1) túró (9) TV Paprika (1) vacsora (1) vaj (2) Valentin (3) vanília (17) vega (2) vérnarancs (1) whoopie pie (1) zabpehely (1) zabpehyel (1) zöldborsó (1) zöldborsó. pesto (1) zöldségek (1) zselatin (1) zsír (1) Címkefelhő

FŐZŐCSKE. BÁRMIKOR. BÁRHOL. BÁRMEDDIG.

2012.07.03. 11:56 NYAMMM

Étcsokoládés meggylekvár

Címkék: meggy könnyű lekvár étcsokoládé

Befőzés fanatikus lettem, amit a Befőzünk csoportnak köszönhetek, hisz feladatunk, hogy minden hónapban az idénynek megfelelően eltegyünk valamit a kamrapolcra. Legszívesebben mindent befőznék amit meglátok:) Hasonló "őserő" érzés ez, mint a kenyér készítés (bár még nem készítettem olyan sokat), hisz friss gyümölcsökből (amit esetleg még én is szedek) jelenleg a nyári ízeket és világot egy üvegbe zárhatjuk és akár meg is őrizhetjük a zord, téli időkre. Sajnos ez a lekvár garantáltan nem fogja megélni a telet szerintem nálatok sem, hiszen eteti magát. Nem is igazán lekvár ez, hanem egy kanalazható édesség...és ugyebár én ezeknek rabja vagyok:) Raktározzatok ti is!
Befőttes üvegek előkészítése
1. A befőttes üvegeket forrásban levő vízben főzzük pár percig, hogy lefertőtlenítsük, majd a tűzhelyben melegítsük őket 100 fokon a tetejükkel együtt, amíg meg nem töltjük lekvárral, ez azért fontos, mivel száraz dunsztban fog kihűlni a lekvárunk hosszú időn keresztül, így a baktériumok elpusztulnak.


Hozzávalók 2x375 ml -es üveghez:
500 g magozott meggy
100 g Xukor (nyírfacukor, amúgy sima cukorból is maradhat ez a mennyiség)
fél citrom leve
80 g darabokra tört étcsokoládé (min. 65%-os)
1/2 cs 3:1 dzsemfix

1. A meggyet kimagozzuk (szuper meggymagozót lehet kapni az Auchan-ban 1000 Ft-ért).
2. A magozott meggyeket a cukorral és a citrom levével együtt lefedve felforraljuk, közben kavargatjuk, hogy le ne égjen, majd forrás után addig főzzük, amíg a meggy meg nem puhul (kb. 10 perc - legközelebb én le is darálom majd a meggyet)
3. Hozzákeverjük a dzsemfixet, hagyjuk megint felforrni, majd a darabokra tört étcsokoládét is elkeverjük benne.
4. A még forró lekvárt a forró befőttes üvegekbe töltjük, jó gyorsan és erősen rázárjuk a kupakját és még azon nyomban fejjel lefelé fordítjuk 5 percre. Ez azért szükséges, mert így vákuum képződik az üvegen belül.
Konyharuhával betakargatva a már kikapcsolt sütőbe tesszük fejjel felfelé fodítva a lekvárunkat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni és kihűlni ott (száraz dunszt). A lényeg, hogy hagyjuk szép lassan meleg környezetben kihűlni, ez a baktériumok miatt fontos. 2 nap után hűl ki általában nekem teljesen, de van amikor 1 napot se bír ki és felnyitjuk a lekvárt:)

Amint láthatjátok, ez is nyírfacukorból készült és akik olvastok észrevehettétek, hogy legtöbbször azt használok. Kaptam egy lehetőséget, hogy kipróbálhassam a Xukor és a Naturecookta termékeit és az a jó hírem van számotokra, hogy ti is megvásárolhatjátok 10% kedvezménnyel a Biobolt oldalán. 
A kuponotok kódja: nyamm12 (A kuponkódot a vásárlás véglegesítésekor kell az ajándékutalvány mezőbe beírni!)

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyammm.blog.hu/api/trackback/id/tr925541161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bors and Pepper 2012.07.03. 12:19:19

Jöttem összefutni a lekvároddal! Ez akár lehetne Mon Chéri lekvár is, már csak egy kis likör vagy rum hiányzik belöle :) Cukik az üvegek!

Adél (Afraa) 2012.07.03. 12:27:30

Jajj, de jó kis kombináció! Milyen jó lesz majd télen (is) belecsempészni valamilyen karácsonyi sütikébe :)

kamrapolc 2012.07.03. 12:32:21

ezen a kombón már én is agyaltam! :) biztos szuper fincsi! :))

Katucikonyha, 2012.07.03. 13:31:06

Szerintem sem jó elrakni, kanalazd csak be! :-) AMúgy nálam a csokis eper nem jött be, sőt később fura állaga lett. De a meggy savanykássága sokkal jobb lehet a csokihoz.

Erika 2012.07.03. 13:31:07

Nagyon guszta, megksótolnám, és igen, egy kis rum jöhetne bele:))

Chef Viki 2012.07.03. 14:48:29

Juuuuuuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj de jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó!!!!!!!!!

Vikvi 2012.07.03. 15:29:04

Ezt szívesen elkanalazgatnám, nagyon finom lehet :)

Lilla 2012.07.04. 18:00:54

szuper, ki fogom próbálni igy is...:)

Nyammm 2012.07.05. 15:43:04

Igazad van Pepper:) Legközelebb megy is bele egy adagba:)

Bizony Adél:)

Köszi lányok:) Próba-cseresznye-szerencse:)

Anonymous 2013.06.18. 12:55:29

Nem találok szavakat. Most fejeztem be a műveletet, és miután kikanalaztam az edény oldalára ragadt maradékot, mindent megértek. Viszont eszembe jutott valami - és rögtön hozzáteszem,hogy ha azt mondom gyakorlatlan vagyok, még dicsérem is magam -, hogy ehhez az ízvilághoz nem illene-e pl.egy kis fahéj?
Nem kioktatást, hanem csupán gyakorlott véleményt, szaktanácsadást várok!

NYAMMM 2013.06.21. 10:16:52

KEdves Névtelen:) De örülök, hogy elkészítetted! Én abszolút fűszerezném fahéjjal, szuper ötlet, próbáld csak ki és jelezd, hogy hogy ízlik:) fehéj-meggy szerintem is szuper páros:)

Anonymous 2013.07.13. 17:15:30

Névtelen ötlete jó a fahéjjal, húgom mondta a gyömbér is megy a meggyel, szerintem mojitót ,mentát is keverhetsz belé nem lehet elrontani. Igazi magyarnak való : az édes, a keser és a savany találkozik .
süti beállítások módosítása