Örömmel jelentem Nektek itt is, hogy lezárult ismét egy tanulós-vizsgázós időszak az életemben és egy szakács papírral lettem gazdagabb. Azt nem mondanám, hogy mindent tudok, sőt!, de azért elég sok új dolgot tanultam főleg elméleti szinten (hisz a 10 hónap alatti 5 gyakorlati órával ezt nem támaszthatom alá:)). Mindenesetre jó kaland volt ez az elmúlt 1 év, a suli elkezdése után vágtam bele a blogba is (ez volt az utolsó előtti löket), úgyhogy már csak magát NYAMMM-ot is köszönhetem ennek a "sodrásnak" és az ezáltal megismert blogger világot. Nem mondanám, hogy szakácsnak érzem most magam, főleg, hogy egyfolytában süteményeken és édességeken jár az agyam, de azt legalább már tudom, hogy egy kis pihenő után jöhet majd egy cukrász iskola:D Rengeteg minden történt az elmúlt pár inaktív hetemben. A legnagyobb élménynek talán azt mondanám, hogy megismertem számomra nagyon kedves és hozzám közel álló blog tulajdonosait személyesen! Szofikát-Szofika a konyhában, Noémit-Mandulasarok, Amit-Colors in the kitchen, Katát-Katuci konyha, Beastie-t-Bastie Bistro, Zsuzsit - Bonbonmánia, Alízt-Selectfood, Verát-Narancslekvár, Zsuzsit-Praliné Paradicsom. A mesés találkákról íme pár piknikes fotó, illetve a nebulós élményeimről is....ééééés itt az ŐSZ is:).
Végre lesz időm többet írni ide a blogra, úgyhogy el is kezdem:)
Fűszeres almatorta
Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:
5 tojás
190 g nyírfacukor/xilit
1 dl növényi olaj
175 g finom liszt
2 ek holland kakaópor
1 tk sütőpor
2 tk fahéj
1/2 tk szegfűszeg
1/2 tk gyömbér
csipet só
5 alma
Tetejére: porcukor, fahéj ízlés szerint
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. Az almákat szeleteljük, pucoljuk és kis darabokra vágjuk.
3. Egy nagy tálban a tojást és a cukrot kézi habverővel habosra keverjük.
4. Hozzáadjuk az olajat és jól elkeverjük.
5. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy másik tálban (liszt, kakaópor, sütőpor, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, só)
6. A tojásos masszáhhoz keverjük fokozatosan adagolva a lisztes keveréket, majd amikor már egnyeműre kevertük, hozzáadjuk a darabolt almákat is és jól elkeverjük a masszában.
7. Kivajazott sütőformába tesszük és 45-50 perc alatt tűpróbáig sütjük.
8. Hagyjuk kihűlni, majd jó sok fahéjjal és porcukorral szitáljuk le a tetejét.
Igazi őszi, könnyed, gyors kucorgós finomság:)
Forrás: Good Food 2012/10