Havonta minimum háromszor készítem magamnak ezt a könnyű ebédet munkahelyi étkezés céljából, na meg persze szeretem is NY-el ellentétben, aki még a szagától is rosszul van:) Szerintem nagyon nehéz dolog a munkahelyen egy jót enni (nekem legalábbis). Gyerekkorom óta az ételek rabja vagyok és mindig azt ettem, amit éppen megkívántam. Szegény anyukám főztjére hányszor mondhattam "nem"-et, meg sem merem számolni:) Nem azért, mert nem lett volna isteni az az étel, hanem mert mást kívántam és olyankor fogtam magam és elkészítettem. Sajnos, ez ma már nem olyan könnyű, hiszen dolgozik az ember és hiába ácsingózom az irodában valami után, nem tudom rögvest elkészíteni. Sőt, ha nem hozok otthoni finomságot, be kell érni a standard kisbolt kontra hiper és a rendelős, kifőzdés ételekkel, amik nem túl jók itt a környéken...ezért is nagy haszna van ennek a karfiolnak hisz fél óra alatt elkészül előző este, hogy az én ebédem lehessen, így van időm hangolódni is:)
Hozzávalók 2 személyre:
1 egész karfiol
400 ml tejföl
200 g reszelt cheddar sajt
só
frissen őrölt bors
1. Asütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük.
3. Hideg, sós vízben elkezdjük megfőzni a karfiolt. Forrás után kb. 10 percig főzzük (nem kell teljesen puhának lennie), majd leszűrjük.
4. Egy jénaiba rakosgatjuk a rózsákat. sózzuk, borsozzuk.
5. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tejfölt és a sajtot is.
6. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ez egy karfiolos "alap" nekem. Amikor kedvem és a hűtő is úgy engedi felturbózom mindenféle dologgal: paradicsom, pesto, bazsalikom, fokhagyma, zöldségek, virsli:) Így változatosabb, hiszen tényleg sokszor készítem. Ajánlom Nektek is dolgozó társaim:)