Ez egy igazi mennyei manna, imádom a zöldségeket a sütemények bármely fajtájába csempészni! Annyira finom, puha, ragacsossá varázsolja a tésztájukat, hogy nem lehet abbahagyni az falatozást és még 3 nap után is ugyanolyan friss az állaga. És tényleg. Ősz van, tagadhatatlan. Egyik nap esik, másik nap süt a nap, hullanak a falevelek, én szeretem és ilyenkor jönnek elő ezek a "téli fűszerezésű sütemények"(habár nálam fahéj őrület van:)). Már készült répatortás muffin, ez ennek a teasüteményes változata. De jó lenne ropogó tűz mellett, egy jó könyvvel és Chai teával a kezemben eszegetni ezt a süteményt! Végülis ebből már megvan a könyv és a süti...:)
Hozzávalók egy 10x30 cm-es sütőformához (1 csésze=2,5 dl):
8 közepes répa
3 csésze finomliszt/teljeskiörlésű fehér tönkölyliszt
3 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk só
6 tk őrölt fahéj
2 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szerecsendió
1 tk szegfűszeg
1,5 csésze növényi olaj
6 nagy tojás
2 csésze barna cukor
2 tk vanília kivonat
1. Sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőformánkat kivajazzuk.
2. A répákat kislyukú reszelőn durvára reszeljük.
3. Keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbonát, sót és a fűszereket egy nagy tálban.
4. Keverjük össze az olajat, répát, tojásokat, barna cukrot és a vaníliát is.
5. A lisztes és a répás keveréket keverjük simára.
6. A masszánkat egyengessük el a sütőformánkban és süssük 25-35 percig, amíg szép aranybarna színe nem lesz.
7. Sütés után jól hűtsük ki, hogy szépen lehessen szeletelni.
Megmondom őszinteén, hogy nehéz kivárni, mert mennyei illatok lengik be a lakás minden szegletét:) Egy kis sajtkrémes toppinggal feldobhatjátok, de ahogy már említettem én egy Chai teával meglennék vele egész este:D