Rengeteget gondolkodtam, mi legyen az első finomság nyammmon, de mint mindenben ebben is NY volt segítségemre, hisz végtére ő az én fő kóstolóm is:) A szint ott kezdődik, ha az első mondata valamire: "mmmm....ez Isteni:)". Na ez az.
Hozzávalók 12 muffinhoz:
4 közepes répa
1.5 csésze finomliszt/teljeskiörlésű fehér tönkölyliszt
1.5 tk sütőpor
0.5 tk szódabikarbóna
3/4 tk só
3 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt gyömbér
0.5 tk őrölt szerecsendió
0.5 tk szegfűszeg
3/4 csésze növényi olaj
3 nagy tojás
1 csésze barna cukor
1 tk vanília kivonat
1. Sütőt előmelegítjük 180 fokra. A muffin formákat kibéleljük papírral.
2. A répákat nagylyukú reszelőn durvára reszeljük (cseppalakú).
3. Keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbonát, sót és a fűszereket egy nagy tálban.
4. Keverjük össze az olajat, répát, tojásokat, barna cukrot és a vaníliát is.
5. A lisztes és a répás keveréket keverjük simára.
6. Osszuk szét a muffin formákba a tésztát és süssük 20-25 percig, amíg aranybarna színük nem lesz.
7. Sütés után rácson hűtsük 15 percig (kezekre csapkodni ér aki lopna, hisz melegen is isteni:))
Krémsajtos bevonat:
115 g szobahőmérsékletű vaj
230 g Philadelphia krémsajt
330 g porcukor
1 tk vanília kivonat
1. A vajat és a krémsajtot kézi habverővel addig keverjük, míg lágy és krémes nem lesz (4-5 perc)
2. A porcukrot is hozzá keverjük, amíg teljesen egyneművé és krémessé nem válik.
3. Beleöntjük a vanília kivonatot is.
4. Tálalásig hűtőben tároljuk, a kihűlt muffinok tetejét bőségesen lekenjük vele.
Nem egy fogyókúrás darab a sajtkrém kupola miatt, de isteni:) Díszítés gyanánt karamellizált répával díszítettem.
Az eredeti recept egy nyári estéről való, amikor is a mellettünk levő asztalnál egy ismeretlen kedves kanadai lány a barátainak sütötte szülinap alkalmából ezt a muffin csodát és mi nem tudtunk ellenállni, hogy ne kérjünk belőle...:), így eljutott hozzám a recept, amin pár dolgot változtatva a mi ízlésünkre formáltam. Bátran lehet apróra vágott fehér és fekete csokit is belekeverni a tésztába, ahogy a tészta felével én is tettem. (50-50 g)