Édesapukám mennyei tortája volt ez tegnap 55. születésnapjára:) Boldog-boldog születésnapot itt is:) Adott volt, hogy könnyű torta legyen, gyümölcsös, de mégis más. Mákot imádjuk, ha egyszer készül, akkor utána egy hétig mákot eszünk:) (Ez majd a következő postokból is kiderül) Eper, mint gyümölcs újdonság adott, bár még nem az igazi, de ezek kifejezetten édesek voltak. Akkor legyen hát sajttorta:) Húsvétra és a mai Nagypéntekre is kitűnő választás! Alapötlet innen, természetesen tovább gondolva:)
Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához:
200 g darált háztartási keksz
100 g vaj
200 g nyírfacukor
3 ek saját készítésű vaníliás cukor (vagy 2 csomag bolti)
500 g mascarpone
1 dl tejszín
4 tojás
40 g étkezési keményítő
120 g darált mák
3 ek házi eperlekvár
300 g friss eper
1. 170 fokra előmelegítjük a sütőnket.
2. A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a darált keksszel. Pici vajjal kikenjük a tortaformánkat, majd a vajas kekszet egyenletesen a tortaforma aljába nyomkodjuk.
3. A keményítőt elkeverjük a tejszínnel.
4. A tojásokat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a keményítős tejszínt, a mascarpone-t, a darált mákot és jól összedolgozzuk.
5. A masszát a letapogatott kekszre öntjük.
6. Kb. 70 percig sütjük a megadott hőfokon, majd a sütőböl kivéve hűlni hagyjuk(ha nagyon barnulna a teteje, nyugodtan takarjuk le alufóliával)
7. Ha kihűlt, megkenjük eperlekvárral a tetejét és epreket halmozunk rá ízlés szerint!
Nagyon finom, könnyű, a sütési időt leszámítva gyors sütemény! Legözelebb bolondítom valamilyen pikáns ízzel is:)