HTML

NYAMMM

Címkék

áfonya (3) alma (6) ananász (1) babapiskóta (1) bacon (1) banán (4) bazsalikom (9) bébirépa (1) belga sör (1) Blogkostoló (1) bodza (1) bonbon (2) bor (1) bresaola (1) brokkoli (1) brownie (3) bukta (1) burgonya (10) búzadara (3) cake pop (2) cékla (2) cheddar (1) chilli (5) citrom (16) citromfű (1) citromhéj (2) citromnád (1) crumble (2) csikeszárny (1) csirkemell (5) csokoládé (20) cukkini (2) cukor (1) cupcake (5) curry (2) dekor (1) díjak (2) dió (2) dip (7) édes (114) édesburgonya (3) élesztő (1) előétel (7) eper (21) étcsoki (3) étcsokoládé (7) fagyi (3) fahéj (16) falat (1) fánk (1) fehérbor (1) fehérbors (1) fehércsokoládé (10) feketebors (1) fekete melasz (1) felfújt (1) fenyőmag (3) fesztivál (1) fetasajt (1) financier (1) finomliszt (1) főétel (2) fokhagyma (3) Food Revolution (1) főzelék (1) füge (1) ganache (3) garnéla (1) gesztenye (5) goldenblog (1) gomba (4) gombóc (3) GoodFood (1) görög (1) görögdinnye (1) gouda sajt (1) gránátalma (1) gyömbér (4) gyors (95) gyümölcs (3) habcsók (1) hagyma (1) hal (2) háztartási keksz (1) heti menü (1) hideg (1) hulala (1) hunting (1) hús (9) húsvét (1) ibolya (1) ital (3) ízes (1) játék (7) jégsaláta (1) joghurt (1) kacsacomb (2) kacsamell (1) kakaó (8) kakaópor (3) kakukkfű (1) kalács (1) karácsony (3) karamell (1) kardamom (5) kardmamom (1) karfiol (2) kávé (1) kecskesajt (1) kefír (2) keksz (4) keleti (1) kelt tészta (4) kenyér (2) Kétker-Étkem (1) kifli (1) Kifőztük (15) kivi (1) kiwi (1) klassziku (1) klasszikus (30) klasszkius (1) kókusz (5) kókusztej (3) könnyű (134) könyű (1) köret (1) koriander (1) körte (4) krémleves (1) krémsajt (1) kuglóf (3) kukorica (1) lángos (1) lazac (3) lazacfilé (1) lekvár (10) lekváros (1) lemon curd (1) lepény (2) leveles tészta (3) levendulavirág (1) leves (6) libamáj (2) lila burgonya (1) lime (13) liszt (8) macaron (2) mák (14) makifood (1) málna (10) málna curd (1) mandula (3) mangó (3) marcipán (1) margarin (1) márk szonja (1) mártás (1) mártogatós (2) mascarpone (12) matcha tea (3) medvehagyma (5) meggy (2) menta (2) mexikói (1) mézeskalács (3) mogyoró (1) mogyoróvaj (4) mousse (3) mozzarella (2) muffin (3) mustár (1) müzli (1) narancs (14) no cukor (1) nudli (1) nutella (3) nutellás (1) nyár (1) nyeremény (1) nyírfacukor (2) oldalas (1) olívaolaj (1) oregánó (1) őszibarack (4) padlizsán (3) palacsinta (4) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (6) passiógyümölcs (3) pékáru (1) pesto (6) piac (1) piskóta (6) pite (1) pizza (2) pohárkrém (1) porcukor (3) póréhagyma (1) programok (1) prosciutto (1) puding (3) rák (1) rántott csirkemell (1) rebarbara (5) reggeli (4) répa (5) retek (1) réteslap (1) rétesliszt (1) ribizli (1) ricotta (7) rizs (2) rózsa (1) rózsaszirom (1) rózsavíz (1) rukkola (3) SAD (1) sajt (9) sajttorta (1) saláta (1) sárgabarack (2) sárgadinnye (1) Segítsüti (1) sertés (1) Skandi Trend (1) smoothie (2) snidling (2) sós (3) sós apró (2) spaghetti (1) spenót (2) sütés nélküli (1) sütinyalóka (1) sütőtök (4) Szakácsok könyve (1) szeder (4) szerecsendió (4) szezámmag (1) szilva (1) szív (1) szójaszósz (1) szójatej (1) szőlő (1) szörp (1) szülinap (1) tápióka (1) tarte (1) teasütemény (2) tej (6) tejcsoki (1) tejföl (8) tejszín (8) tengeri hal (1) tészta (12) toast (1) tojás (16) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) tönkölyliszt (1) torma (1) torta (18) tortilla (1) túró (9) TV Paprika (1) vacsora (1) vaj (2) Valentin (3) vanília (17) vega (2) vérnarancs (1) whoopie pie (1) zabpehely (1) zabpehyel (1) zöldborsó (1) zöldborsó. pesto (1) zöldségek (1) zselatin (1) zsír (1) Címkefelhő

FŐZŐCSKE. BÁRMIKOR. BÁRHOL. BÁRMEDDIG.

2012.04.14. 20:14 NYAMMM

Mai vega - Sült cékla kölessel - lime-os fokhagymás dippel

Jajj, de jó újra itt:) Jó sok minden történt az elmúlt pár napban és nem volt időm még a konyha közelébe sem menni:S Rengeteg beszámolóval tartozom: a múlt heti új piacról, ganache-okról. Napjaimat a tanulás töltötte ki az elmúlt pár napban, mert ma volt a szakács vizsga előtti utolsó modulzáró vizsgám, ami jó eséllyel sikerült:) Mindemellett még mindig zajlik a lakás csinosítgatásunk, NY kifogyhatatlan az új ötletekből, csoda, hogy még az egész társasházat nem festette le:) De holnaptól újra bevetem magam a konyhába:) Ja és akkor még nem is beszéltem a csodás művekről, amiket kapok Tőletek a játékra, nagyon szuperek. Holnap éjfélig még várom a jelölteket:) Tanulásból kikukkantva csak ezt a gyors vega étket rittyentettem magamnak össze, nagyon vágytam ezekre az ízekre:) 

Hozzávalók 2 személyre:
Sült cékla:
1 nagy cékla
3 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 ág kakukkfű
5 levél rozmaring
Köles:
1 csésze köles
2 ek olívaolaj
3 csésze alaplé
Dip:
2 dl tejföl
1 lime leve és reszelt héja
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt fekete bors

1. Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A céklákat (kesztyűben!) megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal.
3. Megszórjuk sóval, rozmaringgal, kakukkfűvel és a szeletelt fokhagymával együtt összeforgatjuk. Tulajdonképpen bepácoljuk a céklánkat és így hagyjuk állni minimum egy fél órát, majd betoljuk a sütőbe. Néha megforgathatjuk őket egy lapáttal. 1 óra múlva ki is lhet venni a sütőből, akkor jó, ha már puhák és bele megy a villánk.
4. Közben a kölest az olívaolajon kissé megpirítjuk, majd felöntjük az alaplével, sózzuk és kis lángon megfőzzük. Kb. 20 perc, amíg eléri a tökéletes puhaságot:)
5. A diphez a tejfölt kikeverjük, hozzáadjuk a reszelt lime héját és levét, az összenyomott fokhagymát, végül sózzuk borsozzuk.

Én a kölesre halmoztam a sült cékla rengeteget és dippel együtt falatoztam, amitől nagyon friss lett az egész étek:)

Életemben először vettem céklát és mostantól alap darab lesz a konyhában. Aki nem szereti, annak is ajánlom, hogy kóstolja meg ebben a formában, hisz amellett, hogy finom rengeteg hasznos ásványi  anyaggal, vitaminnal találkozhatunk fogyasztása során (kálium, kalcium, foszfor, A-B-C vitamin, kiváló vérképző is). Az alábbi képen láthatjátok az én cékla családom, akik először látták meg konyhám:) Képzeljétek én lekrumpliztam őket, amikor megvettem a piacon:) Most mér megfogom ismerni őket messziről is:)


7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyammm.blog.hu/api/trackback/id/tr265541220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dankóné R. Magdi 2012.04.14. 20:44:26

Jol hangzik :-)

Adél (Afraa) 2012.04.14. 20:52:38

Nahát, Te szakács leszel, ha nagy leszel? De jóó! Hmm, ez a céklás finomság igazi erőforrás lehet..jól is jön itt a nagy tanulásban, takarítgatásban, nem?
Holnap küldöm a játékra a képet, linket :)

Vikvi 2012.04.14. 21:37:45

Hm, de jó lehet, imádom a sült céklát :)

trollanyu 2012.04.14. 22:37:22

Gyönyörű a tálalásod és az étel is finom:) Én is szeretnék profi szakács lenni, de már elég öreg vagyok pályamódosításhoz:) Van 3 céklám a hűtőben, jó hogy eszembe jutott:) A köles meg nagy kedvencem, fincsi ételt készítettél:)

mozzarelli 2012.04.14. 23:22:52

Imádom a sült céklàt....!!!!! Hasonlóan készìtem én is....és nàlam is alap a konyhában!A múltkor,a piacon vettem édesburgonyát, háát fogalmam nem volt melyik az??...a zöldéges adta a kezembe.... mindig tanul az ember lánya vmit :))

Erika 2012.04.14. 23:46:12

Én sem tudtam, hogy szakácsnak készülsz, de honnan is tudhattam volna?:) Nagyon jó ez a céklás recept, és holnap fogok sütni és fotózni is a játékhoz, hogy az utolsó percben még beférjek:))

Nyammm 2012.04.15. 00:39:03

Örülök, hogy elnyerte tetszéseteket:) Sajnos már nagy vagyok, előbb is eszembe juthatott volna ez a hobbi, de tanulni mindig jó:) Sajnos nincs jó véleményem a magyar felnőtt oktatásról:( Aki tud javasolhat egy jó cukrász iskolát:)

Adél, nagyon várom a képed:) Örülök, hogy újra itt vagy:)

Mozzarelli, hát igen mindig van mit tanulni, de addig jó:) Én is félve nyúltam lőször az édesburgonyához is:)

Erika nagyon várom a te jelöltedet is:) Idővel csak-csak megtudunk itt egymásról újabb szösszeneteket:)
süti beállítások módosítása