Jajj, de jó újra itt:) Jó sok minden történt az elmúlt pár napban és nem volt időm még a konyha közelébe sem menni:S Rengeteg beszámolóval tartozom: a múlt heti új piacról, ganache-okról. Napjaimat a tanulás töltötte ki az elmúlt pár napban, mert ma volt a szakács vizsga előtti utolsó modulzáró vizsgám, ami jó eséllyel sikerült:) Mindemellett még mindig zajlik a lakás csinosítgatásunk, NY kifogyhatatlan az új ötletekből, csoda, hogy még az egész társasházat nem festette le:) De holnaptól újra bevetem magam a konyhába:) Ja és akkor még nem is beszéltem a csodás művekről, amiket kapok Tőletek a játékra, nagyon szuperek. Holnap éjfélig még várom a jelölteket:) Tanulásból kikukkantva csak ezt a gyors vega étket rittyentettem magamnak össze, nagyon vágytam ezekre az ízekre:)
Hozzávalók 2 személyre:
Sült cékla:
1 nagy cékla
3 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 ág kakukkfű
5 levél rozmaring
só
Köles:
1 csésze köles
2 ek olívaolaj
3 csésze alaplé
só
Dip:
2 dl tejföl
1 lime leve és reszelt héja
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt fekete bors
1. Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A céklákat (kesztyűben!) megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal.
3. Megszórjuk sóval, rozmaringgal, kakukkfűvel és a szeletelt fokhagymával együtt összeforgatjuk. Tulajdonképpen bepácoljuk a céklánkat és így hagyjuk állni minimum egy fél órát, majd betoljuk a sütőbe. Néha megforgathatjuk őket egy lapáttal. 1 óra múlva ki is lhet venni a sütőből, akkor jó, ha már puhák és bele megy a villánk.
4. Közben a kölest az olívaolajon kissé megpirítjuk, majd felöntjük az alaplével, sózzuk és kis lángon megfőzzük. Kb. 20 perc, amíg eléri a tökéletes puhaságot:)
5. A diphez a tejfölt kikeverjük, hozzáadjuk a reszelt lime héját és levét, az összenyomott fokhagymát, végül sózzuk borsozzuk.
Én a kölesre halmoztam a sült cékla rengeteget és dippel együtt falatoztam, amitől nagyon friss lett az egész étek:)
Életemben először vettem céklát és mostantól alap darab lesz a konyhában. Aki nem szereti, annak is ajánlom, hogy kóstolja meg ebben a formában, hisz amellett, hogy finom rengeteg hasznos ásványi anyaggal, vitaminnal találkozhatunk fogyasztása során (kálium, kalcium, foszfor, A-B-C vitamin, kiváló vérképző is). Az alábbi képen láthatjátok az én cékla családom, akik először látták meg konyhám:) Képzeljétek én lekrumpliztam őket, amikor megvettem a piacon:) Most mér megfogom ismerni őket messziről is:)