Csak megszületik ez a bejegyzés is végre. Hiába itt a kánikula és mi ilyenkor állandóan úton vagyunk a szabadba, két keréken, lábon, vízen:) Imádom az igazi francia tarte tartint, de nekem mindig is hiányzott belőle a fahéj és az intenzívebb ízvilág. Ha alma, akkor nálunk ez a finomság szokott készülni. Főként gyümölcsből áll ez a torta, minimális édes omlós tészta van csak az alján, úgyhogy bátran fogyasszátok:)
Hozzávalók (24 cm-es piteformához-kapcsos jobb, de nekem nem volt, így is szépen kijött belőle:))
Tésztához:
160 g liszt
40 g porcukor (én nyírfacukrot használtam)
100 g hideg vaj
csipet só
3 ek. hideg víz
Almapüré:
5 közepes alma
4 ek nyírfacukor
2 ek sárgabarack lekvár
2 tk kardamom
3 tk fahéj
fél citrom leve
Tetejére:
3 közpes alma
3 ek sárgabarack lekvár
1 ek víz
fél citrom leve
1. 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
2. A tésztához a hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, majd 15 percre a hűtőbe tesszük, hogy könnyebben lehessen nyújtani.
3. A hűtőből kivéve kör alakúra nyújtjuk két fólia között, és kibéleljük vele a pite formát, majd visszatesszük a hűtőbe.
4. Az almapüréhez, az almákat megpucoljuk, magházat kiszedjük, csepp alakú reszelőn lereszeljük.
5. Kis lángon fedő alatt a lereszelt almát a hozzávalókkal megpároljuk (ügyelve, hogy ne égjen oda). Az a jó állag, amikor már az almapépünk krémes. Ha elkészült, hagyjuk hűlni.
6. A torta tetejére az almákat ugyancsak megpucoljuk, magházat kivágjuk és ékony szeletekre vágjuk és ráfacsarjuk a fél citrom levét.
7. A hideg tésztán egyenletesen eloszlatjuk az almapürét, majd a tetejére legyező formában rakosgatjuk az almaszeletket.
7. Kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
8. A lekvárt elkeverjük a vízzel és még a forró torta tetejét lekenjük vele. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd neki eshetünk:)
Testvérkém érkezésére készült most ez a finomság, gyorsan el is pusztították a fiúk:) Legközelebb, főleg, hogy beköszöntött a kánikula vanília fagylalttal fogom tálalni. Sőt, még levendulával is kiszeretném próbálni:)