Hip-hip hurrrá tele a piac meggyel:) Végre szereztem be meggymagozót is, úgyhogy igazi friss gyümiből készülhetett el ez a finom piskótás sütemény! Szuper játék magozni, én legalábbis nagyon élveztem, bár csak két kilóval battyogtam haza:) Egyik kedvencünk ez a süti, ha valaki nem csípné a meggyet bátran próbáljátok ki ribizlivel, málnával vagy akár cseresznyével is. Én sajnos a kukacok miatt az utóbbit nem szeretem:) Jut eszembe, Nektek meggy vagy cseresznye?
Hozzávalók 1gy 20x30 cm-es tepsihez:2 tojás
170 g Xukor nyírfacukor
2 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 cs bolti)
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
1 dl olaj
140 g joghurt
120 g liszt
60 g darált mák
1/2 cs sütőpor
minimum 3 marék meggy
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját összekeverjük a cukrokkal, a citromhéjjal, a joghurttal és az olajjal.
3. A lisztet összekeverjök a sütőporral és a mákkal.
4. A lisztes keverékünket összekeverjük a tojásos masszánkkal.
5. A fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a masszánkba.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Imádom a meggy savanykás ízét és a mákot vegyíteni. Nagyon finom vanília fagylalttal is!
Tavaly óta készítem csak a puffin nyomán, az arányokat minimálisan módosítva tőle, köszönöm!:)
Amint láthatjátok, ez a süti is nyírfacukorból készült és akik olvastok észrevehettétek, hogy legtöbbször azt használok. Kaptam egy lehetőséget, hogy kipróbálhassam a Xukor és a Naturecookta termékeit és az a jó hírem van számotokra, hogy ti is megvásárolhatjátok 10% kedvezménnyel a Biobolt oldalán.
A kuponotok kódja: nyamm12 (A kuponkódot a vásárlás véglegesítésekor kell az ajándékutalvány mezőbe beírni!)
És akkor egy kis okosítás a termékekről:)
A finnországi származású Xukor (nyírfacukor) úgy készül, hogy a gyártás folyamán a nyír-és bükkfa rostjainak feltárását követően xilán elnevezésű poliszacharidot nyernek ki, amelyet az emberi szervezet által is emészthető monoszachariddá alakítanak. Az így kapott természetes édesítőszer ismertebb neve a nyírfacukor.
A nyírfacukornak számos előnye van a hagyományos cukorral szemben, hiszen alacsony glikémiás indexe (7) és szénhidrát tartalma (240 kcal/100 gramm) miatt fogyasztása nem vált ki inzulin választ, ezért cukorbetegek és fogyókúrázók is használhatják ételeik és italaik ízesítésére. Továbbá a gombáknak sem biztosít táptalajt, ezért alkalmazása még a nagyon szigorú candida diétába is belefér.
Az általuk forgalmazott eritritol egy francia gyártmányú természetes édesítőszer. Elnevezése, a Xukor Zero nagyon találó, hiszen glikémiás indexe 0, energia tartalma pedig mindössze 20 kcal/100 gramm. Az eritritol fogyasztása cukorbetegek és fogyókúrázók számára is megengedett, valamint más édesítőszerekkel ellentétben fogyasztása nem okoz semmilyen laxatív, purgatív hatást.
Bővebb információk a Xukor édesítőcsaládról: http://www.xukor.hu
A Nature Cookta márkanév alatt alternatív liszteket forgalmaznak.
Jelenleg gesztenye-, kókusz-, mandula-, szőlőmag-, törökmogyoró-, tökmag-, szezámmag-, napraforgóbél- és lenmagliszt színesíti a palettájukat.
A lisztek úgy készülnek, hogy először a friss alapanyagot hidegen zsírtalanítják, majd búzaliszt finomságúra őrlik. Ezzel a Magyarországon egyedülállónak számító eljárással nemcsak a lisztek olajtartalma csökken, hanem az Omega6 zsírsav tartalma is, ezáltal bátran használhatóak sütésre és főzésre, mert a hevítés során nem szabadulnak fel gyulladást okozó karcogén anyagok.
A magas rost, fehérje és vitamin tartalmú Nature Cookta liszteket fogyókúrázók, vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatják alacsony energia,- és szénhidrát tartalmuk miatt, valamint azoknak is jó szívvel ajánlható, akik nem szeretnek gabona alapanyagú liszteket használni ételeik elkészítéséhez. Bővebb információk a lisztjeikről: http://www.naturecookta.hu