HTML

NYAMMM

Címkék

áfonya (3) alma (6) ananász (1) babapiskóta (1) bacon (1) banán (4) bazsalikom (9) bébirépa (1) belga sör (1) Blogkostoló (1) bodza (1) bonbon (2) bor (1) bresaola (1) brokkoli (1) brownie (3) bukta (1) burgonya (10) búzadara (3) cake pop (2) cékla (2) cheddar (1) chilli (5) citrom (16) citromfű (1) citromhéj (2) citromnád (1) crumble (2) csikeszárny (1) csirkemell (5) csokoládé (20) cukkini (2) cukor (1) cupcake (5) curry (2) dekor (1) díjak (2) dió (2) dip (7) édes (114) édesburgonya (3) élesztő (1) előétel (7) eper (21) étcsoki (3) étcsokoládé (7) fagyi (3) fahéj (16) falat (1) fánk (1) fehérbor (1) fehérbors (1) fehércsokoládé (10) feketebors (1) fekete melasz (1) felfújt (1) fenyőmag (3) fesztivál (1) fetasajt (1) financier (1) finomliszt (1) főétel (2) fokhagyma (3) Food Revolution (1) főzelék (1) füge (1) ganache (3) garnéla (1) gesztenye (5) goldenblog (1) gomba (4) gombóc (3) GoodFood (1) görög (1) görögdinnye (1) gouda sajt (1) gránátalma (1) gyömbér (4) gyors (95) gyümölcs (3) habcsók (1) hagyma (1) hal (2) háztartási keksz (1) heti menü (1) hideg (1) hulala (1) hunting (1) hús (9) húsvét (1) ibolya (1) ital (3) ízes (1) játék (7) jégsaláta (1) joghurt (1) kacsacomb (2) kacsamell (1) kakaó (8) kakaópor (3) kakukkfű (1) kalács (1) karácsony (3) karamell (1) kardamom (5) kardmamom (1) karfiol (2) kávé (1) kecskesajt (1) kefír (2) keksz (4) keleti (1) kelt tészta (4) kenyér (2) Kétker-Étkem (1) kifli (1) Kifőztük (15) kivi (1) kiwi (1) klassziku (1) klasszikus (30) klasszkius (1) kókusz (5) kókusztej (3) könnyű (134) könyű (1) köret (1) koriander (1) körte (4) krémleves (1) krémsajt (1) kuglóf (3) kukorica (1) lángos (1) lazac (3) lazacfilé (1) lekvár (10) lekváros (1) lemon curd (1) lepény (2) leveles tészta (3) levendulavirág (1) leves (6) libamáj (2) lila burgonya (1) lime (13) liszt (8) macaron (2) mák (14) makifood (1) málna (10) málna curd (1) mandula (3) mangó (3) marcipán (1) margarin (1) márk szonja (1) mártás (1) mártogatós (2) mascarpone (12) matcha tea (3) medvehagyma (5) meggy (2) menta (2) mexikói (1) mézeskalács (3) mogyoró (1) mogyoróvaj (4) mousse (3) mozzarella (2) muffin (3) mustár (1) müzli (1) narancs (14) no cukor (1) nudli (1) nutella (3) nutellás (1) nyár (1) nyeremény (1) nyírfacukor (2) oldalas (1) olívaolaj (1) oregánó (1) őszibarack (4) padlizsán (3) palacsinta (4) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (6) passiógyümölcs (3) pékáru (1) pesto (6) piac (1) piskóta (6) pite (1) pizza (2) pohárkrém (1) porcukor (3) póréhagyma (1) programok (1) prosciutto (1) puding (3) rák (1) rántott csirkemell (1) rebarbara (5) reggeli (4) répa (5) retek (1) réteslap (1) rétesliszt (1) ribizli (1) ricotta (7) rizs (2) rózsa (1) rózsaszirom (1) rózsavíz (1) rukkola (3) SAD (1) sajt (9) sajttorta (1) saláta (1) sárgabarack (2) sárgadinnye (1) Segítsüti (1) sertés (1) Skandi Trend (1) smoothie (2) snidling (2) sós (3) sós apró (2) spaghetti (1) spenót (2) sütés nélküli (1) sütinyalóka (1) sütőtök (4) Szakácsok könyve (1) szeder (4) szerecsendió (4) szezámmag (1) szilva (1) szív (1) szójaszósz (1) szójatej (1) szőlő (1) szörp (1) szülinap (1) tápióka (1) tarte (1) teasütemény (2) tej (6) tejcsoki (1) tejföl (8) tejszín (8) tengeri hal (1) tészta (12) toast (1) tojás (16) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) tönkölyliszt (1) torma (1) torta (18) tortilla (1) túró (9) TV Paprika (1) vacsora (1) vaj (2) Valentin (3) vanília (17) vega (2) vérnarancs (1) whoopie pie (1) zabpehely (1) zabpehyel (1) zöldborsó (1) zöldborsó. pesto (1) zöldségek (1) zselatin (1) zsír (1) Címkefelhő

FŐZŐCSKE. BÁRMIKOR. BÁRHOL. BÁRMEDDIG.

2012.08.02. 13:26 NYAMMM

Vaníliás-fahéjas őszibaracklekvár

Címkék: könnyű vanília lekvár őszibarack

Ez a júliusi befőzésem eredménye. Elég sok gyümölcsről lemaradtam ebben a hónapban....málna, sárgabarack, cseresznye mind eltűnt a piacról vagy már nagyon drágák:( Úgyhogy kedves olvasóim, én mint első éves befőző megtanultam, hogy résen kell lenni, sőt első szabály, hogy találjatok egy megbízható, minőségi termelőt, aki hipp-hopp hozza Nektek a friss, épphogy leszedett gyümölcsöket több rekesszel, arról nem is beszélve, hogy "elfogadható", ár-érték aránynak megfelelő áron legyen:) (NY egyik fő elve:)) Na nekem még nincs ilyen termelőm, de ha valakit tudtok ajánlani, szívesen fogadom a tanácsokat:) Visszatérve a lekvárra, én inkább őszi, mint sárgabarack "fan" vagyok, a család miatt fog készülni abból is, de csak ha találok a piacon. Sajnos a fagy sok barackot elvitt idén:( De őszi még ömlesztve van a pultokon, úgyhogy ebbe mindenképp vágjatok bele!
Befőttes üvegek előkészítése
1. A befőttes üvegeket forrásban levő vízben főzzük pár percig, hogy lefertőtlenítsük, majd a tűzhelyben melegítsük őket 100 fokon a tetejükkel együtt, amíg meg nem töltjük lekvárral, ez azért fontos, mivel száraz dunsztban fog kihűlni a lekvárunk hosszú időn keresztül, így a baktériumok elpusztulnak.

Hozzávalók 2x250 ml üveghez:
600 g őszibarack (héj és mag nélkül)
140 g nádcukor
1 rúd vanília
1 tk fahéj
fél lime leve
3/4 cs dzsemfix

1. Az őszibarackoknak a héját lehúzzuk, magját kivesszük és feldaraboljuk tetszés szerinti nagyságúakra. (nekem2x2cm-es darabok lettek)
2. Egy edénybe tesszük a barackokat, majd ráöntjük a cukrot, meglocsoljuk a lime levével és lassú tűzön elkezdjük lassan forralni.
3. Hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, a fahéjat is.
4. Addig főzzük így össze őket, amíg a barack meg nem puhul. 
5. Mivel nagyobb darabokra vágtuk a barackokat, amikor már puhák, a felét egy tálba átmerjük, kézi mixerrel pürésítjük és utána visszaöntjük az edénybe és forrásig főzzük.
6. Hozzáadjuk a dzsemfixet és további 3-4 percig főzzük.
7. A még forró lekvárt a forró befőttes üvegekbe töltjük, jó gyorsan és erősen rázárjuk a kupakját és még azon nyomban fejjel lefelé fordítjuk 5 percre. Ez azért szükséges, mert így vákuum képződik az üvegen belül.
Konyharuhával betakargatva a már kikapcsolt sütőbe tesszük fejjel felfelé fodítva a lekvárunkat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni és kihűlni ott (száraz dunszt). A lényeg, hogy hagyjuk szép lassan meleg környezetben kihűlni, ez a baktériumok miatt fontos. 2 nap alatt hűl ki általában nekem teljesen, de van amikor 1 napot se bír ki és felnyitjuk a lekvárt:)

Imádom a vaníliát, legszívesebben mindenbe tennék:) Varázslatosak ezek a kis ízbomba pöttyök a lekvárban:) Palacsintával már tesztelven is a lekvár...perfekt.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyammm.blog.hu/api/trackback/id/tr385541145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vikvi 2012.08.02. 13:38:26

Nagyon finom lehet. Én most levendulával próbáltam ki :)

HajniZoli 2012.08.02. 17:17:40

Mennyi lehetőség van az ízesítésre. Nincs határ. Finom lehet ez a variáns is. Én is néhány üveggel tettem levendulával. Illatos lett:)

trollanyu 2012.08.02. 19:20:48

Nagyon finom ízesítés, isteni lehet:) Most vacsoráztuk a lángosotokat, nagyon finom lett, köszi a receptet:)

Lilla 2012.08.03. 08:55:33

Nagyon jó kis ízesítés!

Nyammm 2012.08.03. 13:32:05

Hű Vikvi, Hajni, levendulával is mennyei lehet! Ki fogom próbálni:o)

De örülök Torllanyu:) Köszönöm a visszejelzésedet!:) Nincs róla fotód?:)

Köszi Lilla!

hankka 2012.08.04. 20:24:44

Tetszik az ízesítés, különleges lehet, lime-fahéj-vanília... nyammm! :D

Kriszta 2012.08.06. 21:01:36

Én csak az idén fedeztem fel, micsoda lehetőségek rejlenek az őszibarackban. Most már a sárgabarack előtt van nálam is.
süti beállítások módosítása