Nálam a brownie desszertek terén a kedvencek között van. Igazi tömény csokoládés sütemény, millióféleképpen lehet variálni. Manapság egyre nagyobb teret hódítanak az egészségesebben készülő sütémények, amik zöldségek-gyümölcsök felhasználásával készülnek. Már volt itt is a blogon egy cukkinis sütemény és annak a sikerén felbuzdulva jött az "ötlet", így cékla szezonban, hogy mi lenne, ha kerülne egy kis lila valami csokisba. Kerestem, kutattam, míg végül kialakult a sajátom. Jelentem elfogyott, sőt bátran adjátok kicsiknek-nagyoknak, sosem jönnek rá a "céklás trükkre", tesztelve:o)
Hozzávalók 20x30 cm-es sütőformához:
150 g főtt, reszelt cékla (2-3 egész cékla)
150 g étcsokoládé (min.70% kakaótartalmú)
100 g puha vaj
80 g nyírfacukor
2 tojás
80 g liszt (finom, teljeskiörlésű is lehet)
1 kk vanília aroma (elhagyható)
1 kk sütőpor (elhagyható)
1. A céklákat megmossuk, egy lábosba hideg vizet engedünk, beletesszük az egész céklákat héjastul és megfőzzük. (Ez a leghosszab folyamat az elkészítés során:) Kb. 40-50 perc alatt lett nekem készen. A céklát egyébként sütőben is elkészíthetjük, fóliába tekerve).
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3. A csokoládét és a vajat gőz felett folyamatosan kevergetve megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről.
4. A főtt céklát megpucoljuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük.
5. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt céklát, majd a vajas-csokoládés keverékünket, a lisztet és a sütőport. Egyszer -kétszer elkeverjük a masszánkat (nem szabad túl sokszor, különben kemény lesz), majd kivajazott sütőformába egyengetjük.
6. 20-25 perc alatt megsütjük, akkor jó, ha a közepe még lágy egy kicsit.
Forrón, vanília fagylalttal tálalva az igazi! Én lekvárral és nutellával is eszem, de az már tényleg brutál:)