Egyik kedvenc gyermekkori igazi nagymamás süteményem ez. Még mindig szokott néha készíteni az én drága nagymamám, ha meglátogatjuk és minidg ugyanaz az íz, hangulat, emlékek ragadnak magukkal. Abbahagyhatatlanul finom. Nektek mi a kedvenc nagymamátok által készített finomságotok?
Hozzávalók 10-12 kockához (20x25cm-es tepsihez):
Piskóta:
6 darab tojás
1 cs sütőpor
6 ek nyírfacukor
1 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 cs. bolti)
6 ek liszt
csipet só
Kakaós bevonó:
20 dkg vaj
20 dkg cukor
6 evőkanál tej
1 ek rumaroma
200 g kókuszreszelék
1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
2. A tojásokat szétválasztjuk.
3. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
4. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük (amikor már laza a hab én mindig teszek bele egy evőkanálnyi cukrot is, attól szép fényes és kemény habot kapunk)
5. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sütőport.
6. A sárgájához keverjük a lisztes keveréket, közben hozzákeverjük a fehérjehabot is nagyon óvatosan, hogy ne törjön össze.
7. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszánkat és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. (a titok, hogy nem szabad kinyitni sütés közben az ajtót, amit nekem nehéz betartani, hisz ki van égve a lámpa belül, de kibírtam:))
8. A piskótát hagyjuk teljesen kihűlni.
9. Közben elkészítjük a bevonót. A tejet a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a kakaóport, a vajat és a rumaromát. Langyosra hűtjük.
10. A piskótát egyenlő kockákra daraboljuk, majd a mázba és a kókuszreszelékbe mártjuk egyesével őket.