Már most imádom a halakat! Ha én ezt előbb tudom, hogy ilyen hamar elkészülnek és ennyiféleképpen tudom variálni őket, akkor már hallal a számban születek. haha. na jó, azért ennyire nem:) A szürke, esős idő ellenére ma valahogy mégis borúra derű érzésem van, valahogy megnyugtat:) Lehet, hogy ez is a halacska oka? Mindegy is, halra fel!:o)
Ja és mától tudtok követni instagram-on is napi szinten, mindenféle egyéb itt nem megjelenő történésekkel, kulisszatitkokkal:) @nyammmkitchen
Hozzávalók 2 személyre:
halfiléhez:
500 g friss tengeri halfilé (már amennyire itthoni keretek között lehetséges)
8 levél medvehagyma
4 gerezd fokhagyma
frissen őrölt fekete bors
40 g vaj
1 dl száraz jó minőségű fehér bor
fél citrom leve
körethez:
300 g karotta
200 g ceruzabab
30 g vaj
2 ek balzsamecet
1 ek szójaszósz
só
1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Sütőpapírt készítünk elő a kis zsákjainkhoz. Méretre szabjuk, hogy a filékkel töltve kis zsákjaink legyenek.
2. Amennyi halfilénk van, annyi kis halas zsákot készítünk (vagy egy tepsiben is megsüthetjük az egészet fóliával letakarva)
3. A halfiléket sózzuk, borsozzuk.
4. A zsákok aljába medvehagyma levelet teszünk, kis vajat csipkedünk rá, majd az egészet lefedjük a halfilénkkel, végül fokhagymagerezd szeletekkel is megpakoljuk.
5. A citrom levével, majd a fehérborral is meglocsoljuk, összezárjuk a sütőpapír zsákunkat és mehetnek is a sütőbe. Ezt az eljárást posírozásnak hívják, mivel alacsony hőfokon, savas közegben sül a halunk. Ez azért jó, mert a savas közeg hatására a filénk nem fog szétesni, mikor tálalunk:). Miket tudok mi?!:) Naná, hosz ezt húztam szakács vizsgán:)
6. 15 percig ezen a hőfokon posírozzuk, majd a hőfokot felemeljük 200 fokra, kinyitjuk a zsákot (vagy levesszük az alufóliát a tetejéről a tepsinek) és 5 percig pirítjuk a filéket.
7. Közben a zöldségeket vajon megpároljuk, majd mikor már majdnem puhák sózzuk, meglocsoljuk a balzsemecettel és a szójaszósszal és 5-10 perc alatt összepirítjuk őket. Akkor jó szerintem, ha már kissé karamellizálódnak a zöldségek:)
Természetesen ezerféleképpen tölthetitek ti is a kis zsákjaitokat. Igazi mennyei manna, még másnap is:)