Egyik pillanatról a másikra jött a hirtelen ötlet és vágy vasárnap reggel, hogy én most kalácsot szeretnék sütni:) Évek óta vágytam rá, de valamiért nagy mumusnak tűnt, pedig kár volt, mert a fonáson kívül egyáltalán nem okozott nehézséget! Sőt, nagyszerű videót is találtam Farkas Vilmosnál, ahonnan elleshetitek egy az egyben a technikát:) Sajnos megkóstolni nem tudtam a no cukor, liszt hónap miatt (majdnem sírtam, de erős vagyok:)), de volt aki elpusztítsa és nagy sikert aratott:o) Az biztos, hogy húsvétkor én sütöm a nyuszinak a kalácsot és letöröm a csücsköket:Dhaha.
Hozzávalók egy 500 g kalácshoz:340 g liszt
40 g porXukor (porcukor is jó)
35 g puha vaj
2 tojássárgája
20 g élesztő
1 tk só
165 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
fél citrom reszelt héja
fél narancs reszelt héja
tetejére:
1 egész tojás
1. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, amíg fel nem olvad.
2. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a porXukrot is, majd az összes többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk és sima tésztát dagasztunk.
3. Letakarva hagyjuk kelni 20 percig, majd gyúrjuk át és újabb 20 percig kelni hagyjuk.
4. A tésztát osszuk 6 felé (nekem 6x105 g lett) és a darabokból egyenként gyúrjunk golyókat és pár percig pihentessük.
5. Sodorjunk mindegyikből vékony szálat (ebből lesz a fonatunk:)), figyeljünk hogy kifele vékonyodjanak (nekem majdnem sikerült:))!
6. A videó alapján fonjuk meg a szálakat, ahogy Vili csinálja, figyeljünk, hogy ne legyen nagyon szoros a fonatunk, mert akkor nem tudnak kelni rendesen, de túl laza se legyen.
7. Kenjük le a tojássárgájával, majd 20 percig hagyjuk kelni meleg helyen. (30 fokos sütőben tökéletes)
8. Utána szobahőmérsékleten pihentessük, amíg meg nem szárad rajta a tojás, majd kenjük le újra a tojássárgájával és várjunk, amíg meg nem szárad rajta teljesen a tojás.
9. 190 fokos előmelegített, gözmentes sütőben 20-22 perc alatt süssük aranybarnára.
Még melegen is isteni lehet, de ahogy nekem mesélték, illetve ahogy nyomogattam látszott, hogy mennyei pihe-puha állagú, igazi foszlós kalács:) Lekvárral, nutellával, kőrözöttel, sonkával alig várom, hogy kóstoljam húsvétkor:)