Nagy bajban voltam tegnap este, hiszen tudtam, hogy pár óra és itt a kedd és nincs semmi klasszikusom mára. Szánom-bánom, de húsvét volt és most végre falatoztam és nem örökítettem meg semmi hagyományosat, pedig lett volna mit:) De hála az égnek jött a megmentő, NY anyukájának a híres almás pite receptje (ami tényleg nagyon gyorsan összedobható, a legnehezebb rész az alma reszelése). Tökéletes, általában fél óra alatt nyoma veszik, úgyhogy résen kell lenni, ha valaki kapni szeretne belőle! Nem gondoltam volna, hogy nekem is sikerülhet így, de tegnap éjjel kisült és ugyanolyan lett! Bombabiztos mami recept, köszönöm és majd Ti is köszönitek:o)
Hozzávalók egy nagy tepsihez (40x35cm):
Hozzávalók egy nagy tepsihez (40x35cm):
tésztához:
430 g liszt + a nyújtáshoz
240 g puha vaj
25 g élesztő
1,5 dl tej
2 tojássárgája
100 g nyírfacukor
csipet só
4 ek baracklekvár
kenéshez:
1 tojás
töltelék:
2,5 kg alma
1 cs vaníliás cukor
1 citrom leve
4 tk fahéj
5 ek nyírfacukor
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2. Az almát megpucoljuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
3. A töltelékhez összekeverjük a reszelt almát, cukrot, vaníliás cukrot, citromlevet, fahéjat és állni hagyjuk.
4. A tésztához a hozzávalókat összekeverjük és egyneműre gyúrjuk. Majd ketté választjuk.
5. A tepsinket kivajazzuk, kilisztezzük.
6. Lisztezett deszkán a tészta egyik felét vékonyra nyújtjuk, majd óvatosan a kivajazott tepsibe fektetjük.
7. Megkenjük baracklekvárral (erre azért van szükség, hogy ne vizesedjen az alsó tésztánk az alma miatt), majd a reszelt almánkból részletekben kifacsarjuk a tenyerünkben a nedvességet és így a tésztánkra egyengetjük.
8. Kinyújtjuk a másik felét is a tésztánknak és a töltelékre helyezzük, a kilógó részeket késsel levágjuk.
9. Megkenjük a tetejét tojással, egy hurkapálcával lyukakat szúrkálunk az aljáig, hogy távozhasson sütés közben a gőz.
10. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.