Sajnos pár napja a múltból táplálkozom a receptek terén, hisz valamilyen allergia egyik percről a másikra megtámadott és csak egy injekciótól lettem újra vállalható:o). Keksz-tea-rizs kombó a napi menüm 3 napja, így erősen kerülöm a konyhám, nehogy bűnbe essek! Na, de most a madeleine-é itt a főszerep, amivel pontosan 3 évvel ezelőtt találkoztam először az 1 napos villám párizsi városlátogatás során. Mondanom sem kell egyből rabul ejtett a pihe-puha, könnyed, piskótás, enyhén citromos sütemény (természetesen itthon nutellával tűnt el:)). Azóta már többször készítettem itthon a citrusos fajtát, de most ezzel a narancsvirágvizessel rukkoltam elő a Kifőztük áprilisi számában, amit még mindig letölthettek:) Hamarosan újra élednek ízlelőbimbóim és jövök a friss receptekkel:)
Hozzávalók 30 db madeleine-hez:13 dkg vaj (+1 dkg a kikenéshez)
3 tojás
1 tojássárgája
12 dkg cukor
csipet só
17,5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 narancs reszelt héja
2 teáskanál narancsvirágvíz
1. A vajat felolvasztjuk egy edényben és addig forraljuk amíg szép, aranysárga színe nem lesz, majd lehúzzuk a tűzről és kihűtjük.
2. A madeleine sütőformánkat vékonyan kivajazzuk, majd lisztezzük és betesszük a hűtőbe egészen a sütésig.
3. Kézi habverővel habosra keverjük a tojásokat, a tojássárgáját, a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a narancsvirágvizet.
4. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd egy spatula segítségével fokozatosan belekeverjük a tojásos keverékünkbe.
5. A kihűtött vajhoz hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, majd belekeverjük a masszánkba.
6. Takarjuk le a tésztánkat és hűtőben hagyjuk pihenni legalább 1 órát.
7. Sütéskor a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
8. A formákat ¾ részig megtöltjük a tésztával és 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
9. Sütőből kivéve hagyjuk hűlni a formában, majd narancslekvárral, nutellával kísérve is fogyaszthatjuk.
Lekvárba, narancs curd-be, nutellába mártogatva, tea mellé, reggelire, uzsonnára tökéletes édes kis semmiség ez a madeleine:)
Lekvárba, narancs curd-be, nutellába mártogatva, tea mellé, reggelire, uzsonnára tökéletes édes kis semmiség ez a madeleine:)