Szerintem minden korombeli találkozott ezzel az egyszerűségétől mennyei desszerttel kiskorában ovitól-iskoláig. Árgus szemekkel lestük, hogy mi lesz aznap a leves után, reménykedve, hogy hátha ő:) Na és, ha még esetleg repeta is jutott volna, akkor lettünk volna a világon a legboldogabbak:) Szerintem jó páran ismerjük ezt az érzést, amikor csak úgy kanalaztuk befele a szánkba minél gyorsabban-mohóbban a falatokat abban a tudatban, hogyha én leszek az "angyalka", akkor jöhet még egy tányérral:) Hát, nekem sosem jött...:) Szerintem a sunnyogó óvónénik táskájában kellett volna kutatni:) NY szájába a mai napig így tűnnek el a piskóta falatok, pedig itt jut repeta....berögződések....:) A tökéletes piskótám receptje egyenesen nagymamám szájából (aki réges rég óvónéni volt:)). Remek alap piskóta bármilyen süteményhez, ízesíteni is lehet bármivel (kakaó, fűszerek, gyümölcsök, csokoládé).
Hozzávalók 6 kockához (20x25cm-es tepsihez):
Piskóta:
6 darab tojás
1 cs sütőpor
6 ek nyírfacukor
1 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 cs. bolti)
6 ek liszt
csipet só
1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
2. A tojásokat szétválasztjuk.
3. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
4. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük (amikor már laza a hab én mindig teszek bele egy evőkanálnyi cukrot is, attól szép fényes és kemény habot kapunk)
5. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sütőport.
6. A sárgájához keverjük a lisztes keveréket, közben hozzákeverjük a fehérjehabot is nagyon óvatosan, hogy ne törjön össze.
7. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszánkat és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. (a titok, hogy nem szabad kinyitni sütés közben az ajtót, amit nekem nehéz betartani, hisz ki van égve a lámpa belül, de kibírtam:))
Csokiöntet:
1 dl víz
6 ek kakaópor
1 tk vaj
1 tk vaj
3 ek nyírfacukor
1/2 l tej
2 tk keményítő
1. A vízben felolvasztjuk a kakaóport a cukorral és a vajjal. Hozzáadjuk a tejet és felforraljuk.
2. A keményítőt kis hideg vízben feloldjuk, majd a tejes-kakaós keverékhez adjuk.
3. Kb. 5 perc alatt összeforaljuk az egészet, majd lehúzzuk a tűzről és mehet is a piskótákra.
Tálaláskor jól megbolondítjuk az öntetünkkel a piskótakockáinkat. Legközelebb valamilyen pikáns fűszert is teszek bele:)