Végre, megint mák, de most gyümölcsösebb, számomra talán könnyedebb verzióban. Egyszerűen brutális lett. Tényleg. Egyik kedves barátunk szülinapjára készítettem, így sajnos a szeletekről nem tudok értékelhető fotót hozni, mert nem készült és azon nyomban el is fogyott. Mákimádóknak kötelező egy próba:) "Goodfood-os máktorta gránátalmával" ihlette, naná, hogy máshova kanyarodtam:)
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
200 g darált mák
50 g olvasztott vaj (+ 10 g a forma kikenéséhez)
120 g nyírfacukor
3 tojás
csipet só
1 narancs frissen reszelt héja és leve
fél csomag sütőpor
500 g mascarpone
2 ek vaníliás cukor (házi vagy bolti)
3 ek porcukor (nyírfa, szőlő vagy sima)
1 tk vanília kivonat
1 lime leve
500 g eper
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. A tojásokat ketté választjuk. A sárgáját habosra, fehérediség verjük a cukor felével.
3. A mákot keverjük össze a sütőporral, majd keverjük össze a cukros sárgájával.
4. Adjuk hozzá a vajat, a narancs héját és levét. Jól keverjük el.
5. A tojásfehérjét a csipet sóval laza habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukor másik felét és azzal kemény habot verünk belőle.
6. A habot hozzákeverjük a mákos egyveleghez és óvatos mozdulatokkal egyneművé keverjük.
7. Vajjal kikent formába öntjük a tésztánkat és 30-40 perc alatt megsütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük)
8. Hagyjuk kihűlni, majd amikor már kihűlt befedjük a mascarpone-lime keverékkel és negyedekre vágott eprekkel halmozzuk.
Mascarpone-lime bevonat:
1. A mascarpone-t összekeverjük a cukrokkal a lime levével, a vanília kivonattal és felhasználásig a hűtőben tároljuk.
B-nek nagy-nagy hálás köszönet az ajándék kis vödörért:)