Ne aggódjatok először én is tágra nyílt szemekkel pislogtam, amikor rátaláltam erre a receptre, hogy mi a fene lehet az a fekete melasz, de most már tudom, hogy egy csoda:) Nekem nagyon bejött, mind a használata, íze, színe, állaga. Igazi szívmelengetős desszert. Hidegen-melegen is tökéletes! Melaszt én a Culinarisban vettem szerintem egészen jó áron, az biztos, hogy 1 évre elegendő lesz ez a mennyiség:)
Hozzávalók 6 pudinghoz (szufléforma):2 ek repceolaj / narancsos olívaolajjal helyettesítettem
1 ek a sütőformák olajozásához
5 ek golden syrup / mézzel helyettesítettem
1 tk frissen reszelt reszelt narancshéj
3 ek narancslé
175 g liszt
2 tk sütőpor
100 g nyírfacukor
25 g őrölt mandula
2 tojás
175 g joghurt
1 tk fekete melasz
25 g olvasztott vaj
1. Asütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A szuflé formákat kiolajozzuk, majd egy sütőrácsra helyezzük.
3. 4 ek mézet összekeverünk a narancs héjjal, 2 ek narancslével és mindegyik forma aljába kanalazunk 1-1 evőkanálnyit.
4. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot és az őrölt mandulát.
5. Egy másik tálban összekeverjük a tojásokat, a joghurtot, a 2 ek olajat, az olvasztott vajat és a fekete melaszt.
6. A száraz hozzávalókhoz hozzáöntjük a melaszos keverékünket és fém kanállal egyneműre keverjük.
7. A masszánkat szétosztjuk a formákban és 20-25 perc alatt készre sütjük. (Amíg meg nem emelkednek és szép aanybarna nem lesz a tetejük)
8. 1 ek mézet elkeverünk a fennmaradó 1 ek narancslével és tálaláskor meglocsoljuk a pudingunk tetejét ezzel az öntettel.
Fekete melasz: Sötét, gazdag szirup, amit süteményekhez, desszertekhez adhatunk. Az igazi angol karácsonyi pudingból nem hiányozhat! A golden szirup vagy keményítő/melasz szirup a cukorgyártás folyamatában előállított magas cukortartalmú folyadék, melyet már régóta használnak az édesipari és cukrászati technológiákban. A cukorral ellentétben nem csomósodik és kristályosodik, ezért kényes desszerteknél vagy tortamázak készítéséhez ajánljuk.
Forrás: GoodFood 2012/10
Forrás: GoodFood 2012/10