Praliné Zsuzsinál landolt a SAD IX. fordulójának háziasszony szerepe és semmiképp sem szerettem volna kimaradni az ő szuper témájából: 2012-es őszi divat: pöttyös és csíkos. Így több legyet üthettem egy csapásra, hisz már régóta szerettem volna készíteni a mostanság nagy őrületnek örvendő "cake pop"-ot. Nagyszerű desszertnek találom, hisz millió ízben, színben, formában elkészíthető. Nem mondom, hogy így elsőre annyira könnyű volt, de készült pár értékelhető darab, 24-ről indultam és 14 lett belőle:) Mivel a vendégseregünknek készítettem répatortás muffint, ez volt a cake pop-jaim alapja. Készült egy étcsokoládés változat (életemben először temperáltam, szerintem egész jók lettek:)), és egy rózsaszínű adag is, amit Candy melttel készítettem. A csíkos-pöttyös kiírásnak megfelelően ezüst szórócukorral pöttyöket, illetve színes hosszúkással pedig csíkokkal díszítettem a poppokat. Maga a Cake pop - mint süti nyalóka - a híres, neves Bakerellától származik, nézzetek szét nála hihetetlen mi minden lehetséges:) Csak a puffinnál is szuper részletes leírást találhattok a készítésről lépésről lépésre.
Hozzávalók 24 darab nyalókához:
8 darab répatortás muffin/vagy bármilyen maradék piskóta alapú sütemény (kb.400 g)
80 g puha vaj
80 g Philadelphia krémsajt
1 kk vanília aroma
40 g porcukor
200 g étcsokoládé
300 g Candy melt
szórócukrok
hurkapálca/nyalókapálca
hungarocell
1. A muffinokat/piskótát összemorzsoljuk. A lényeg, hogy mindenképp kihűlt piskótával dolgozzunk.
2. A porcukrot, a krémsajtot, a vanília aromát és a vajat jól összedolgozzuk.
3. A sütimorzsához fokozatosan adagoljuk a krémünket. Egy masszív, tömör, jól formázható masszát kell kapnunk.
4. Berakjuk a hűtőbe egy 20 percre. Addig előkészítjük a hungarocellt és a hurkapálcákat, illetve helyet a hűtőben.
5. A masszánkból tetszőleges nagyságú golyókat formálunk a tenyerünkkel (akkorát, hogy a pálcánk elbírja és ne repedjen szét rajta, illetve csússzon le róla), mindegyikbe egy-egy hurkapálcát szúrunk és visszatesszük a hűtőbe őket.
6. A csokoládé 2/3-át megolvasztjuk, majd amikor már felolvadt lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a maradék csokoládét. (Nem vagyok egy nagy bonbon készítő, de annyit már nagyjából megtanultam, hogy ez a lépés azért fontos, mármint a csokoládénak a temperálása, hogy szép fényes, roppanó burok vegye körül a sütinket)
7. Amint ezzel megvagyunk elővesszük a sütinyalókákat a hűtőből és egyesével belemártjuk, vagy kanál segítségével bevonjuk a sütijeinket az étcsokoládéval. (Candy melt esetében az összes csokicseppet olvasszuk fel, majd mártsuk bele ugyanúgy a golyóinkat.)
8. Még mielőtt a csokoládé megdermedne szórjuk le tetszés szerinti szórócukorral és szúrjuk vissza a hungarocellbe őket. Nekem szépen megdermedtek szobahőmérsékleten is, de a hűtőbe is visszatehetjük mártogatás után őket.
Nekem az első adag nagyon gyatrán sikeredett, nem vagyok sajnos megáldva nagy kézügyességgel, lecsúsztak a hurkapálcán, szétrepedtek, mártogatás közben estek szét....szóval volt baj, de a vége fele már nagyon belejöttem:) NY is örökre megjegyezte szerintem az első sütinyalóka készítésemet, hisz az első bemártás után sajnos kiborítottam az ezüst szórócukorgömbökkel teli doboz 3/4 részét és szerte széjjel pattogtak a lakásban...természetesen fél órás takarítás következett, majd folytattam (elárulom még most is találtam a kanapén egy kis gömböt:D:D:D, úgyhogy szerintem karácsonyig hallgathatom, hogy már megint itt van egy:)) De hiába ez a sok vacakolás, nekem megérte, mert egytől-egyig elfogytak, hihetetlenül mutatós darabok és még finomak is. Tényleg ezer féle lehetőség rejlik benne mind íz, külcsín, borítás, díszítés tekintetében, úgyhogy még biztos, hogy gyakorolni fogom. Süti nyalókára fel!:)