Ő az első jobban sikerült tarte-om, majdnem tökéletes lenne, ha épp időben kivettem volna a sütőből:) Úgyhogy a recept tuti, csak én voltam béna:) Ilyen is megesik néha, de az íze így is utánozhatatlan. Igazi friss, üde, könnyed desszert a sok csokoládé után pedig különösen jól esik! Sajnos ő is eteti magát, így minden szeletnek jó előre legyen meg a gazdája különben kettőnél nem álltok meg ahogy én sem:)
Hozzávalók egy 20 cm-es piteformához vagy 5 db 10 cm-eshez:
Tésztához:
180 g puha vaj
280 g liszt
2 ek porcukor
120 g tejföl
Töltelékhez:
75 g barnacukor
6 tojássárgája
fél lime leve
1 citrom leve és reszelt héja
1 lime reszelt héja
400 ml créme fraiche (tejföl is jó)
1. A vajat, a lisztet, a porcukrot összemorzsoljuk.
2. Hozzáadjuk a tejfölt és labdát gyúrunk a tésztából.
3. Folpackba csomagoljuk és 20 percre a hűtőbe tesszük.
4. Kilisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztánkat 3mm vastagra, majd kibéleljük a piteformánkat a tésztával. ( Ha sok kicsit készítünk akkor ezt többször megismételjük)
5. A tésztánkat szurkáljuk meg villával, majd rakjuk vissza a hűtőbe ismét egy 20 percre.
6. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
7. A pite tésztánkat takarjuk le sütőpapírral és helyezzünk rá babot/lencsét/kerámiagolyókat. (Ez a nehezék lenyomja a tésztánkat)
8. Süssük így 15 percen keresztül, majd vegyük le a sütőpapírt és a nehezéket a tésztáról és így süssük további 5 percig.
9. Sütés közben elkészíthetjük a tölteléket.
10. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a citrom, lime levével és héjával, majd hozzáadjuk a créme fraiche-t is.
11. Töltsük meg a meleg pite tésztánkat a töltelékkel és süssük 180 fokon 20 percig!!! Akkor jó, ha megérintve a tölteléket szilárd, ruganyos az állaga és a színe CSAK citromsárga, semmi barna folt:)
Magában lehet is neki esni, amint elkészítem újra rakok fel a tökéletes mintapéldányról is képet Nektek, ami nem barna:) Ízében amúgy semmit nem változtatott rajta!