Már korábban kis litániát tartottam arról, hogy mennyire jó használni süteményekbe zöldség-gyümölcsféléket, mind állag, íz, végeredmény tekintetében. A kuglóf után, most egy egyszerű kis bármikor összedobható sütemény került a porondra.
Hozzávalók egy 20x25 cm-es sütőformához:
400 g sütőtökpüré
2 tojás
100 g puha vaj
170 g barna nádcukor
1 rúd vanília kikapart magjai
170 g liszt
0,5 dl tej
1/2 cs sütőpor
1 tk fahéj
1 késhegynyi szegfűszeg
csipet só
Krémsajtos bevonat:
115 g szobahőmérsékletű vaj
230 g Philadelphia krémsajt
330 g porcukor
1 tk vanília kivonat
1. A sütőtököt 200 fokon kisebb darabokban 1 óra alatt megsütjük. Hagyjuk hűlni, majd a héját lehúzva villával összetörjük a belsejét.
2. A vajat a cukorral, a vanília kikapart magjaival habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat is.
3. Hozzáadjuk a sütőtökpürét, a lisztet, a sütőport, a fűszereket, a tejet és a csipet sót is.
4. Kivajazott sütőformába öntjük a masszánkat, majd 190 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük kb. 30-35 perc alatt.
5. A vajat és a krémsajtot kézi habverővel addig keverjük, míg lágy és krémes nem lesz (4-5 perc)
6. A porcukrot is hozzá keverjük, amíg teljesen egyneművé és krémessé nem válik.
7. Beleöntjük a vanília kivonatot is.
8. Tálalásig hűtőben tároljuk, a kihűlt sütik tetejét bőségesen lekenjük vele.
Alapötlet innen.