Ki ne ismerné gyermekkorom egyik kedvencét a nudlit?:) Ki hogy szereti? Mákosan, porcukrosan vagy zsemlemorzsában sok lekvárral, porcukorral, egyéb ötlet? Nekem jöhet bárhogy! Ti ettetek már egyáltalán házit? Bevallom, én most először kerültem el a fagyasztott verziót, de mostantól csakis itthon fog készülni:)
Hozzávalók 4 személyre:
500 g áttört, héjában főtt burgonya
150 g rétesliszt
1 kisebb tojás
csipet só
Mákos:
200 g darált mák+porcukor ízlés szerint
Zsemlemorzsa:
200 g zsemlemorzsa
30 g vaj
porcukor ízlés szerint
1. A burgonyákat héjában só nélküli vízben puhára főzzük.
2. Még melegen megpucoljuk és krumplinyomón áttörjük.
3. Hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Rászórjuk a lisztet, a csipet sót, hozzáadjuk a tojást is és egyneművé keverjük pár laza mozdulattal.
5. A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és 1,5 cm vastag csíkokat vágunk belőle, amiből rudakat sodrunk. A rudakat 1 cm-es darabokra vágjuk.
6. Minden egyes kis darabból a deszkán vagy a tenyerünkben henger alakot formázva nudlikat gyártunk.
7. Forrásban lévő vízben kifőzzük őket több kisebb részletben. Ha már feljönnek a víz tetejére (1-2 perc), még 1-2 percig főzzük őket. Lapát segítségével egy szűrőbe lapátoljuk a kifőtt nudli darabjainkat, hogy lecsepegjenek. Várjuk meg amíg kihűl, nem szabad előtte kevergetni, mert a tészta külseje nagyon ragacsos.
8. Ízlés szerint ízesíthetjük darált mákkal és porcukorral.
9. A zsemlemorzsás verzióhoz, a vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a zsemlemorzsát, amit barnára pirítunk. A nudlikat beleforgatjuk és jó sok porcukorral leszórva tálaljuk:)