Ezer meg ezer éve készülök madártejet készíteni, de valahogy mindig megelőzte valamelyik másik klasszikusunk. Az oka, hogy szerintem én vagyok a világon az egyetlen, aki nem szereti, legalábbis nem ismerek senkit a környezetemben, aki hasonlóképp menekülne előle. Nem értem miért, pedig az egyik kedvenc fűszerem a vanília. Sok ilyen étel van gyerekkoromból, amit szerintem szimplán a neve miatt nem ettem meg és ezek berögződtek. Számomra teljesen furcsa volt, hogy lehet egy étel a "madárnak a teje", sok helyen "úszó szigetnek" hívják, ha ezt hallom először, lehet, hogy még szeretném is:) haha. Na, de a lényeg, hogy elkészült és szerették is:) Ti hogy álltok a madártejjel?
Hozzávalók 4 pohárhoz:
a krémhez:
6 dl tej
1 rúd vanília kikapart magjai
1 cs vaníliás cukor
3 ek nyírfacukor
3 tojássárgája
a habokhoz:
3 tojásfehérje
csipet só
2 ek cukor
1. A tejet a vaníliával és a vaníliás cukorral együtt egy edényben megmelegítjük (fontos, hogy nem szabad forrnia).
2. Közben a habokhoz a tojásfehérjéből a csipet sóval habot verünk, majd amikor már keményedik hozzáadjuk a cukrot is. Így egy szép fényes, kemény habot kapunk.
3. Egy kanállal galuskákat szaggatunk a meleg tejbe és fél-fél percig főzzük mindkét oldalukat.
4. A kész habokat egy szűrőbe tesszük és hagyjuk teljesen lecsepegni. így járunk el az egész habunk esetében. Hagyjuk pihenni.
5. A tejet leszűrjük és visszarakjuk melegedni.
6. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a melegedő tejből kimérve 0,5 dl tejjel felöntjük és egyneműre keverjük.
7. A melegedő tejünkhöz szép fokozatosan hozzáöntjük a tojásos keverékünket.
8. Alacsony hőfokon addig főzzük kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Egy dologra kell nagyon vigyázni, hogy a tojás nehogy kicsapódjon, mert akkor darabos lesz. Ahogy besűrüsödött hagyjuk hűlni.
9. A szép sima, sűrű vaníliás krémünket poharkba adagoljuk, majd a tetejükre rakjuk a habokat és jól lehűtjük.
Mandulaforgáccsal, fahéjjal, gyümölccsel megszórva a tetejét tálaljuk. Amúgy nagyon jó alap ez a krém, hisz még ezt ízesítve mondjuk narancshéjjal, lime-al, kakaóval, különféle madártejeket kreálhatunk:)
Hozzávalók 4 pohárhoz:
a krémhez:
6 dl tej
1 rúd vanília kikapart magjai
1 cs vaníliás cukor
3 ek nyírfacukor
3 tojássárgája
a habokhoz:
3 tojásfehérje
csipet só
2 ek cukor
1. A tejet a vaníliával és a vaníliás cukorral együtt egy edényben megmelegítjük (fontos, hogy nem szabad forrnia).
2. Közben a habokhoz a tojásfehérjéből a csipet sóval habot verünk, majd amikor már keményedik hozzáadjuk a cukrot is. Így egy szép fényes, kemény habot kapunk.
3. Egy kanállal galuskákat szaggatunk a meleg tejbe és fél-fél percig főzzük mindkét oldalukat.
4. A kész habokat egy szűrőbe tesszük és hagyjuk teljesen lecsepegni. így járunk el az egész habunk esetében. Hagyjuk pihenni.
5. A tejet leszűrjük és visszarakjuk melegedni.
6. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a melegedő tejből kimérve 0,5 dl tejjel felöntjük és egyneműre keverjük.
7. A melegedő tejünkhöz szép fokozatosan hozzáöntjük a tojásos keverékünket.
8. Alacsony hőfokon addig főzzük kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Egy dologra kell nagyon vigyázni, hogy a tojás nehogy kicsapódjon, mert akkor darabos lesz. Ahogy besűrüsödött hagyjuk hűlni.
9. A szép sima, sűrű vaníliás krémünket poharkba adagoljuk, majd a tetejükre rakjuk a habokat és jól lehűtjük.
Mandulaforgáccsal, fahéjjal, gyümölccsel megszórva a tetejét tálaljuk. Amúgy nagyon jó alap ez a krém, hisz még ezt ízesítve mondjuk narancshéjjal, lime-al, kakaóval, különféle madártejeket kreálhatunk:)