Ebben a fránya időben nagyon is jólesik egy kis meleg édesség otthonra bekuckózva, úgyhogy lehet beindítani a sütőt, hogy legyen mi melegítsen! Ha viszont sütő nélküli gyorsabb melegségre vágyunk itt is van a mindenki által ismert császármorzsa. Természetesen ennek is több fajtája ismert (búzadarával, smarniként). Én kiskoromban nem nagyon szerettem, mert nagymamám és anyukám is búzadarával készítette, de aztán nagyobb lettem és megismertem a "hüttés" bajor változatát:) Na ez az! NY egyik kedvence, úgyhogy kapóra is jött neki a három tányérnyi, amit gond nélkül elpusztított:D Sok lekvárral, fahéjas porcukorral, melegen az igazi!
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 tojás
2,5 dl tej
150 g liszt
2 cs vaníliás cukor (2 ek házi)
csipet só
opcionálisan mazsola (én kihagytam, mert nem nagyon szeretjük:))
50 g vaj a sütéshez
4 ek porcukor
2 tk fahéj
lekvár
1. Egy tálban összekeverjük a tejet, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, és a lisztet.
2. A fehérjékből a csipet sóval kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a tojásos masszánkba.
3. Egy evőkanálnyi vajat felolvasztunk a serpenyőben és a tészta negyedét ráöntjük (kb. olyan, mint egy vastag palacsinta)
4. Megszórjuk egy evőkanál fahéjas porcukorral, (mazsolával), hagyjuk teljesen elolvadni, majd amikor az alja már pirulni kezd (2-4 perc) alányúlunk és megfordítjuk.
5. Sülés közben fakanállal vagy késsel apró darabokra szaggatjuk és így pirítjuk tovább.
6. Tálaláskor meglocsoljuk jó sok lekvárral és megszórjuk egy kis porcukorral!
7. A maradék tésztánkkal is ugyanígy járjunk el.
Én az eper-rabarbara lekvárral tálaltam, lehközelebb darabolok hozzá friss epret vagy málnát is, sőt még csokoládéval is leönteném:) haha. ez van. szeretem, ha sok az édes:)