Életemben először vettem részt virtuális gasztronómiai játékban, melyet Nyam-nyam szervezett(köszönöm:)). A játék témája: A legeslegeslegkedvencebb ételemet kellett megcsinálni úgy, hogy azon látszódjon, hogy a legnyammmabb étek:) Na ez az lett. Az én kedvencem a palcsinta (bárhol-bármikor-bármennyit kategória:)) és ennek ellenére NY nálunk a palacsintamester, tehát itthon még sosem sütöttem, így elhatároztam, hogy ezzel nevezek:) Szuper volt ötletelni, majd 4 napig, hogy-hogyan is dobjam fel a palát, tetszett, hogy forogtak a kerekek az agyamban e téma körül:) Továbbra is fogok játszani Veletek az már biztos:) És akkor jöjjön a lényeg....
Kakaós palacsinta hozzávalók 8 darabhoz:
100 g liszt
30 g holland kakaópor
2 tojás
2 ek cukor
pici só
3 dl hideg tej
40 g olvasztott vaj
pici olaj a sütéshez
1. A hozzávalókat kézi habverővel csomómentesre keverjük, majd 2 órára hűtőbe tesszük. Ha kicsit sűrű lenne a tészta, lazíthatjuk egy kis tejjel.
2. A palacsintasütőt megkenjük pici olajjal, felforrósítjuk és egyesével kisütjük a palacsintákat. (Sütő közepére öntjük a tésztát és körkörös mozdulatokkal eloszlatjuk benne). Először az egyik felét sütjük kb. 45 másodpercig, majd megfordítva a másik felét kb. 25 másodpercig. Így sütjük sorra a palákat:)
Epres-rózsavizes mascarpone krém:
250 g mascarpone
250 g eper
2 tk rózsavíz
2 ek nyírfacukor
20 g zselatin fix
1. Az epreket megmossuk, kézi mixerrel összepürésítjük.
2. Hozzáadjuk a mascarponet, a cukrot, rózsavizet és jól összekeverjük őket.
3. A zselatin fixet hozzáadjuk és ezzel is jól keverjük. A palacsinta megtöltéséig hűtőben tároljuk.
Összeállítás:
1. A palacsintákból desszertgyűrűvel kisebb köröket vágtam ki.
2. Ezután jöhet a rétegezés desszertgyűrűben: 4 szelet mini palacsinta, rá az epekrém, megint 4 szelet palacsinta, eperkrém, a tetejére 2 szelet palacsinta, amit megkentem házi eperlekvárral és a végső borítás 2 szelet palacsinta. Én egy éjszakára hűtőben pihentettem, de szerintem 2 óra is elegendő, hogy tortává alakuljon:) Brutális ízkavalkád: eper-rózsavíz nyerő páros amúgy is, kakaóval bolondítva frenetikus:)
Díszítés:
Egy szem gyönyörű eper a tetejére, kis krémmel odatapasztva, mert mindenhova, kell hogy kerüljön ebből a krémből:) Fehércsokoládés-kandírozott rózsaszirmos mediant-ot támasztottam az epernek, melynek receptjét hamarosan elsütöm:)