Nagyon régóta kacérkodtam a linzer készítés gondolatával és mondhatni nagyon egyszerű kis édes semmiség ez:) Az iskolában tanultam a hétvégén a tökéletes linzer anyaghányadát és készítését és már onnan haza fele jövet biztos voltam benn, hogy itthon is elkészítem még aznap NY-nek, hisz neki is egyik nagy kedvence:) A hagyományos linzer formák mellett nyuszikat is formáltam az ünnepi hangulat miatt:) A héten még biztosan készülni fog, szuper locsoló váró sütemény:)
Hozzávalók kb. 25 linzerhez:
300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor
1 tojássárgája
pici só
1 kisebb citrom reszelt héja
lekvár
1. 165 fokra előmelegítjük a sütőt
2. Vajat lereszeljük.
3. A lisztet a vajjal a tenyerünket összemorzsolgatva por állagúvá gyúrjuk.
4. Hozzáadjuk a citromhéjat, a porcukrot és a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk.
5. Negyed órát hűtőben pihentetjük, majd kinyújtjuk kb fél cm szélesre és kiszaggatjuk a formákat. (Egyik fele teli kör, a másik középen lyukas)
6. Előmelegített sütőben kb. 5-6 percig sütjük. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen megég, úgyhogy folyamatosan figyelgessük.
7. Ha megsültek hagyjuk picit kihűlni, majd lekvárral tapasszuk össze a linzereket.
Én házi eper és áfonya lekvárral tapasztottam össze a mi húsvéti linzereinket. Azok a lekvárok jobbak, melyek inkább"jam" jellegűek, tehát nem folynak ki, ha összenyomjuk a linzert. Fém dobozban tároljuk, pár órán belül nagyon jól összeérnek az ízek, de azt úgysem éri meg:) Mellesleg ez az alaptészta az islerhez is használható, szóval a héten biztos azzal is jövök majd:)
Gomb linzerek is készültek azóta:)
Nagy pohárral kerek kör alak kiszúr, majd szívószállal két lyuk:) ennyi az annyi.