Az egészet onnan kezdeném, hogy nem vagyunk nagy kenyeresek, de mostantól kötelező heti elem lesz a konyhában. Sosem történt olyan, hogy mi ketten megettünk volna 1 kg kenyeret és ez most megtörtént, ráadásul 3 nap alatt:) Azt hiszem függő leszek, már az az érzés is mennyei, hogy Te szolgáltatod a mindennapi kenyeret az asztalra. Szuper teremtő, őserő érzés, az ízéről és az állagáról nem is beszélve. Sehol sincsenek a pékségek a kenyereikkel, ez még 3 nap után is pihe-puha friss volt. Elképesztő, úgyhogy hajrá ti is képedjetek:) Ez egy alaprecept millióféleképpen lehet variálni. Én most ismerekedem a kenyerek világával, úgyhogy indul a kísérletezgetés:) Nekem nincs se dagasztógépem, se kenyérsütőm, csak a két kezem és meg lehet oldani, higgyetek nekem:)
Hozzávalók (egy veknihez - kb. 10 szelet):
750 g kenyérliszt (BL 80) (+ ami a dagasztáshoz kell)
30 g hideg vaj
2 tk só
7 g instant szárított élesztő
450 ml langyos víz
1 dl napraforgó olaj
1 dl tej
1. A lisztet egy nagy tálba öntjük és hozzá morzsoljuk a vajat. Teljesen egyneművé keverjük a liszttel.
2. Hozzáadjuk a sót és az élesztőt. Ezekkel is jól elkeverjük, majd a közepében egy lyukat képezünk (1. kép).
3. Folyamatosan a lyukba adagoljuk a langyos vizet, amit jól összedolgozunk a lisztes keverékkel. Az ujjainkkal dolgozzunk, lágy ragacsos tésztát kell kapnunk (2.kép)
4. A ragacsos tésztánkat helyezzük át egy kissé lisztezett gyúródeszkára. És elkezdjük a kézzel dagasztást:)
5. 10-15 percen keresztül az alábbi mozdulatokat végezzük a tésztánkkal (3.kép). Az egyik kezünkkel széthúzzuk a tésztát, a másikkal tartva azt, majd lenyomkodjuk, megfordítjuk és ezt a folyamatot ismételgetjük, addig amíg a tésztánk sima és rugalmas nem lesz.
6. A tésztából egy labdát formálunk és egy beolajozott tálba tesszük, ahol körbeforgatjuk a tésztánkat is, hogy olajos legyen. Egy beolajozott fóliával letakarjuk (én konyharuhával is betakartam) és 1-1,5 órán keresztül meleg helyen kelesztjük (én a sütőbe tettem be). A duplájára kell kelnie (4-5.kép)
7. Kelesztés után a tésztánkat kilisztezett gyúródeszkára tesszük és az öklünkkel átgyúrjuk 2-3 perc alatt, amíg sima és rugalmas nem lesz.
8. Lágyan kiolajozunk egy kenyérsütő formát. A kenyeret megformázzuk, hogy belepasszoljon a formába úgy, hogy a teteje sima maradjon.
9. Letakarjuk egy beolajozott fóliával és fél órát hagyjuk a formában, meleg helyen kelni. Akkor megfelelő a mérete, ha a tésztánk elérte a forma tetejét.
10. Lágyan bekenjük kis tejjel a tészta tetejét, majd belisztezzük. (6.kép)
11. 230 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. (Akkor van készen, ha a formából kifodítva az alját megnyomva kongó hangot ad:))
Különböző technikák a kenyér héjának készítéséhez:
- Tejjel sütés előtt: lágy héjú
- Vízzel sütés előtt: ropogós héjú
- Tojássárgájával és csipet sóval vagy vajjal sütés előtt: fényes héjú
- Cukros vízzel sütés után: fényes héjú
- Fűszerekkel, magvakkal, sajttal is bolondíthatjuk a tetejét sütés előtt