SAD 6. fordulójának is Noémi a háziasszonya. A játék lényege, hogy olyan édességet kell készíteni, amiben van kávé vagy tea. Teát tartalmazó süteményt még sosem készítettem, így egyből tudtam, hogy azt választom és biztos voltam abban is, hogy "piskóta" jellegű lesz, mivel az nálunk a favorit:) Régóta kiszerettem volna próbálni a Matcha zöldteaport süteményekben és hála Noéminek el is jött a pillanat:) Azt hiszem innentől kezdve gyakori vendég lesz nálunk Matcha Úr:)
Hozzávalók 4 tortácskához:
Piskóta:
3 ek tönköly fehérliszt
3 ek rétesliszt
6 tojás
3 tk matcha teapor
3 ek nyírfacukor
2 tk sütőpor
csipet só
Krém:
250 g mascarpone
2 ek nyírfa porcukor
fél lime leve
200 g málna (fagyasztott is jó)
1/2 cs zselatin fix
Mendiant:
50 g fehércsokoládé
1 csipet matcha teapor
1 szem málna
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojásokat szétválasztjuk és a csipet sóval a fehérjét kemény habbá verjük. (akkor jó, ha megfordítva nem csúszik ki a tálból)
3. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a teát, a sütőport, a liszteket és egyneműre keverjük.
4. A habot óvatosan hozzákeverjük a zöld masszánkhoz.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük a tésztánkat és 15 perc alatt megsütjük.
6. A krémhez a hozzávalókat összekeverjük.
7. A mendianthoz megolvasztjuk a fehércsokoládét, majd egy sütőpapírra egy teáskanál segítségével 3 cm-es kör alakokat terítünk szét, megszórjuk a porral, illetve a málnával és hűtőbe tesszük fél órára, amíg megszilárdulnak.
Összeállítás:
1. Desszertgyűrűvel/pohárral/késsel egyforma kör alakokat vágunk a piskótából.
2. Desszertgyűrűbe helyeztem a piskótalapot, rákanalaztam a krémet, majd megint piskóta, krém, piskóta következett.
3. Akár azonnal ki lehet húzni a gyűrűből, de én egy órára hűtőbe tettem.
4. A tetejére mini fagyi gombóc alakban krémet tettem, majd rá a roppanós mediantokat.
Matcha teából készült még piskótatekercs és mousse, hogy minél több verzióban kipróbáljam és szuperek lettek azok is, majd mutatom Nektek:) Nagyon kellemes ízvilág együtt a zöldtea-málna kombó. Próbáljátok ki, nekem nagyon bejött!
A piskóta alapreceptje, amit kicsit átalakítottam Renitől:)