Édes teasütemény tanfolyamon jártam bloggerina kolléganőmmel Szofikával (végre itthon van pár napra:)) és ott készítettünk mindenféle finomságot és ezeket szeretném Nektek bemutatni szép sorjában. A legnagyobb sikert a bajazzó aratta (kivéve nálam:)), amiből volt szerencsém nekem is hengergetni párat, így ezt a rózsaszín csodát mutatom be Nektek először:)
A bajazzó alapja egy félgömb alakú néró-teasütemény, így ráadásként ezt is megtanultuk. Kiskorom legfinomabb sütije volt a néró, nagyszüleimnél mindig volt, hisz a családi cukrászdából mindig hoztak haza:) Egy klasszikus kedd során el is lövöm majd ezt a receptet is, hisz megérdemel külön egy misét:)
A bajazzóhoz a néróra rummal átgyúrt rózsaszín marcipánt formázunk, majd kristálycukorba forgatjuk és az alsó részét csokoládéba mártjuk.
Hozzávalók kb. 70 db-hoz:
170 g puha vaj
125 g porcukor
210 g liszt
5 db tojássárgája
fél citrom reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
400 g rózsaszín marcipán (ételfestékkel is beszínezhetjük a fehéret)
2 ek rum
100 g kristálycukor
2 dl víz a mártogatáshoz
300 g étcsokoládé
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2. A vajat a porcukorral és a vaníliával habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat és a citromhéjat is.
2. Végül hozzáadjuk a lisztet is.
3. Szilikonos sütőpapírra félgömböket formázunk egy habnyomó zsák segítségével. (kb.50 Ft-os méretűeket vagy ami tetszetős)
4. 10 perc alatt megsütjük a talpacskáinkat.
5. Közben a marcipánt jól átgyúrjuk, 1,5 cm-es hengereket formázunk belőle és 1,5x1,5 cm-es kockákra vágjuk.
6. Most pedig összeállítjuk a bajazzónkat. Vízes kézzel gömb alakúra formázzuk a marcipán kockánkat és szép egyenletesen a néró talpra egyengetjük, úgy hogy kúp formája legyen.
7. Beleforgatjuk a kristálycukorba és egy tálcára félretesszük. Mindegyik talpat elkészítjük így, amint megvagyunk vele egy 20 percre hűtőbe tesszük dermedni.
8. A csokoládét temperáljuk (akinek van márványlapon, ha nincs akkor először a csokoládé 3/4-ét olvassza fel, majd keverje hozzá a maradék egyharmadot, így visszahűl kb. olyan hőmérsékletűre, amivel már lehet dolgozni.) Nem vagyok nagy temperáló szakértő, de erre azért van szükség, hogy szép fényes, roppanós csokoládé reéteget kapjunk. Praliné Zsuzsinál olvashattok trükköket:)
9. A rózsaszín kúpos néróinkat kivesszük a hűtőből és egyenként a temperált csokiba mártjuk a talpaikat (kb. 1/3 részben) és sütőpapírra helyezzük megszilárdulni.
10. Kb. 15 perc és falatozhatunk is:)
Szuper este volt, főleg, hogy Szofikámmal fél év után ismét találkozhattunk! Rengeteget nevettünk, mókáztunk, remélem sok ilyen élményben lesz még együtt részünk! Mutatok is Nektek pár képet az ominózus Farkas Vilmos vezette tanfolyamról:)